Neuroanatomia emoţiilor

Imaginează-ţi hipotalamusul ca o mică inimă care pompează în întreg organismul uman nu sânge, ca inima din piept, ci emoţii. Imaginează-ţi o minifabrică plasată în creierul uman, care are toate materialele necesare la dispoziţie pentru a construi orice tip de emoţie şi de a trimite această emoţie până la ultima celulă din organismul uman. O emoţie construită în hipotalamus poartă numele de neurosecreţie peptidică şi este de două feluri:

de eliberare,

de inhibare.

În momentul în care un eveniment exterior ne dă un motiv să simţim o anumită emoţie, în hipotalamus, aproape instantaneu, se asamblează neuropeptidele care se potrivesc cu emoţia respectivă. Apoi, ca o avalanşă, aceste neuropeptide circulă prin sânge către fiecare celulă a corpului nostru.

Fiecare celulă are nişte receptori, nişte tentacule prin care cercetează mediul din jur. Astfel ajung să aibă parte de vitaminele, proteinele şi toate celelalte substanţe necesare organismului. Să poţi trăi o viaţă cu adevărat liberă şi independentă, trebuie să scapi de  dependenţele tale emoţionale.

 De ce intrăm mereu în aceleaşi relaţii, cu acelaşi gen de oameni? De ce avem tot timpul aceleaşi dispute? De ce avem aceleaşi atitudini în situaţii asemănătoare? Conform celor spuse de Dr. Joe Dispenza, când celulele sunt bombardate cu neuropeptide, ele devin mult mai insensibile la vitamine, proteine şi alte emoţii şi ajung să aibă foarte mulţi receptori care pot capta doar acea substanţă chimică cu care au fost obişnuite. În cazul dependenţelor, când generăm acelaşi răspuns de la creier către celule, celulele se vor obişnui cu acelaşi tip de neuropeptide, care vin cel mai des. De ce oameni foarte inteligenţi lucrează pentru oameni mai puţin inteligenţi? De ce aproape întotdeauna pasiunile oamenilor preiau controlul asupra raţiunii lor?

Am convingerea că majoritatea oamenilor au un coeficient de inteligenţă normal, ceea ce este suficient pentru o viaţă încununată de succes. Majoritatea oamenilor au un coeficient de inteligenţă peste 90.  

În “Psihologia vârstelor”, Anca Munteanu spune: “… la naştere, orice fiinţă umană ce posedă un IQ normal (de cel puţin 90) tezaurizează o potenţialitate creatoare, măcar minimă, pentru un oarecare domeniu…” Din punctul meu de vedere, până aici totul e cum nu se poate mai bine. 65% dintre bărbaţi sunt gândire. 65% dintre femei sunt efect.

Mai ţii minte că am vorbit la inteligenţa emoţională despre emisfera stângă, care se ocupă de raţiune, şi despre cea dreaptă, care se ocupă de emoţii?

Dacă ne gândim că doi din trei bărbaţi se nasc cu partea stângă mai capabilă decât cea dreaptă şi că, prin educaţie, bărbaţii, în general, sunt învăţaţi să fie puternici, să nu îşi exteriorizeze sentimentele şi să aibă logica drept lege, avem o lume în care bărbaţii nu îşi mai înţeleg emoţiile, nu pot înţelege emoţiile celorlalţi şi le determină pe femei să spună: “nu îi înţelegem pe bărbaţi”.

Dacă ne gândim că două din trei femei se nasc cu partea dreaptă mai dezvoltată şi că, prin educaţie, sunt învăţate să îşi exteriorizeze emoţiile, să fie cât mai comunicative şi să “îşi asculte inima”, avem o lume în care (îmi cer scuze fetelor sensibile şi fără simţul umorului) bărbaţii le consideră pe femei proaste şi imposibil de înţeles.

Pentru ca un om să funcţioneze complet e nevoie de ambele emisfere. O persoană care are funcţia gândire mai dezvoltată trebuie să îşi educe partea afectivă, pentru că, aşa cum am spus mai devreme, emoţiile sunt viaţa.

O persoană cu funcţia emotie primară are nevoie să îşi educe partea stângă, ratiunea si logica pentru a nu fi prada şi jucăria emoţiilor de tot felul şi pentru a-şi putea duce viaţa pe un drum, nu să rătăcească pe cărări care nu duc niciunde.

La ce îţi foloseşte?

Evident, o persoană logică, de gândire, va avea dificultăţi cu înţelegerea emoţiilor.

Prima trăsătură a acestui tip este că ,de obicei, nu se întâmplă ce vrea el în “dragoste”. Pentru că este o experienţă de care vrei tu, numai raţională nu.

Apoi s-ar putea ca cei raţionali să nu îi respecte pe cei afect. De exemplu un bărbat raţional poate dispreţui o femeie pe motiv că joacă teatru, nu gândeşte logic ,etc. Raţiunea şi logica sunt indispensabile în evoluţia noastră, însă emoţia bate logica în orice zi din săptămână.

Aşadar, trebuie să îţi dezvolţi ambele emisfere pentru o viata echilibrata si pentru a-ti putea atinge obiectivele.

Testul de maturitate emotionala.

Conform unor studii recente si a lui Goleman, Inteligenta Emotionala poate fi dezvoltata in timp (termenul la care face referire Goleman este maturitatea inteligentei emotionale).  Conform lui Goleman se evidentiaza cele 4 componente ale Inteligentei Emotionale si anume:

1. Autocunoasterea

 • Autocunoasterea Emotionala
 • Autocunoasterea Realista si Corecta
 • Increderea in sine

2. Autocontrol

 • Autocontrol emotional
 • Transparenta & mentinerea integritatii
 • Adaptabilitate & adaptabilitate la schimbare
 • Orientarea spre rezultate
 • Initiativa
 • Optimism & perseverenta

3. Social “Awareness” (constinta sociala, de grup)

 • Empatie (simtirea sentimentelor si perspectivei celorlarti, un interes real fata de grijile celorlalti)
 • “Awareness” la nivelul organizatiei
 • Orientarea spre serviciu

4. Managementul relatiilor interpersonale

 • Dezvoltarea altora, a abilitatilor acestora, coaching
 • Leadership inspirational
 • Catalist al schimbarii (initierea si managementul schimbarii)
 • Influenta (un rol important il joaca persuasiunea, pentru informatii cu privire la aceasta sunt recomandate cartile “Moments of Power” de Rober Cialdini, un maestru al epocii contemporane in arta persuasiunii – in limba Romana a fost tiparita cartea “Psihologia persuasiunii”)
 • Managementul conflictelor (legat de negocierea si rezolvarea disputelor)
 • Lucrul in echipa si colaborarea (crearea de sinergie de grup in urmarirea scopurilor grupului)

Primele doua componente sunt privite ca componente personale ale Inteligentei Emotionale, in timp ce celelalte 2 sunt privite ca componente sociale ale Inteligentei Emotionale.

Scala de maturitate emotionala Friedmann  masoara nivelul inteligentei emotionale.

Exista 25 de intrebari la care se raspunde cu Da sau Nu si fiecare raspuns are asociat un numar de puncte.

Scorul se afla se face prin insumarea punctajelor care se acorda pentru fiecare raspuns ales si impartirea la 25.

Evaluarea are scoruri ce oscileaza intre 0 – 10 puncte si semnifica infantilism pana la peste 25 care semnifica o perfecta maturizare emotionala.

Asadar, citeste intrebarile, raspunde cu Da sau Nu, aduna punctele pe care le faci si la sfarsit imparte la 25.

Evaluarea punctajului:

Peste 25 – Perfect maturizat emotional

22-24 – Maturizare buna

20-21 – Nivel corespunzator de maturizare

18-20 – Nivel mediu de maturizare

16-18 – Situatie spre limita, tendinta spre dezechilibru

14-15 – Usoara imaturitate emotionala

12-14 – Reactii adolescentine, imature

10-12 – Reactii infantile, puerile

0-10 – Infantilism

Imbunatatirea inteligentei emotionale

Pasul 1: Evaluarea

Primul pas pentru imbunatatirea inteligentei emotionale este sa stii care este nivelul tau actual. Asta poti afla raspunzand sincer la cele 25 de intrebari din chestionarul de mai sus si facandu-ti evaluarea.

Pasul 2: Autoeducarea

In lipsa unui antrenor sau mentor trebuie sa ne autoeducam.

Autoeducatia in privinta emotiilor se face astfel:

 • Ne uitam tot timpul la comportamentul nostru si stim ca el este responsabil pentru reyultatele ce le avem. Intreaba-te : „Cum am ajuns in situatia aceasta?”
 • Trebuie sa devenim cat mai constienti de ceea ce facem , spunem, de felul in care actionam si reactionam si tot timpul sa ne asumam responsabilitatea.
 • Cat mai des posibil trebuie sa vedem unde avem tipare de comportament, unde repetam greselile fara sa invatam din ele, cum reactionam la anumite situatii si cum putem imbunatatii felul in care ne comportam astfel incat rezultatele sa se schimbe in bine.

Pasul 3: Schimbarea comportamentului

Dureaza doar o clipa sa controlam o emotie sau sa ne controleze ea pe noi.

 • Gandeste-te la persoane pe care le consideri inteligente emotional. Adica mature.
 • Cum ar actiona si cum ar rezolva aceasta persoana matura acele situatii in care oamenii mai putini maturi nu reusesc sa faca fata?
 • Ce raspuns ar declansa de la cei din jur comportamentul persoanei mature?

Tine minte: Cu fiecare cuvant si actiune ori intarim relatiile cu cei din jur, ori le slabim. Actiunile si cuvintele tale intaresc legaturi sau le slabesc?