Mike Shinoda este cunoscut mai ales ca rapper, textier, interpret la clape si chitara ritmica si ca unul dintre cei doi solisti (da, toate acestea) ai Linkin Park, care a vandut peste 60 de milioane de albume la nivel mondial si a castigat doua premii Grammy pe parcurs. Mike a colaborat cu toata lumea, de la Jay Z la Depeche Mode, si este si solist de rap in trupa sa Fort Minor. Si, ca si cand toate acestea nu ar fi de ajuns, el a facut grafica, productia si mixajul pentru toate proiectele enumerate mai sus. L-am intalnit pe Mike prima data atunci cand i-am luat un interviu pentru BlogWord & Media Expo, in 2008.

Aproape toi invitatii din aceasta carte au fost citati trunchiat in presa. De obicei, este rezultatul unui interviu dat prin telefon si urmarile pot fi dezastruoase. Pentru cel care a luat interviul, este vorba de un articol care va atrage clickuri si va de veni popular. Pentru tine, poate fi vorba de un necaz derutant care iti va bantui pentru totdeauna pagina de Wikipedia.

Mike a intrat in detalii in timpul conversatiei noastre: „Nu am impresia ca oamenii sunt neaparat incorecti. Dar iti dai seama ca fiecare are prorpiul scop. Nici macar revistele de muzica nu-ti iau interviu pentru ca le-ar placea muzica, nu? Zi de zi isi spun: „Avem nevoie de bani din reclame, avem nevoie de clickthrough…” Daca ai o fraza de 40 de cuvinte care poate fi ciopartita pana ajunge la 7 (si) chiar este excitanta, (nu mai are importanta) ca nu are nici o legatura cu ce ai spus tu in interviu. Este doar clickbait, (dar) asta vor incerca sa obtina pentru ca pe asta se bazeaza afacerea lor”.

TF: Morala povestii este ca, ori de cate ori ai posibilitatea, da interviurile prin e-mail. O dovada scrisa te va salva daca oamenii nu se comporta cum trebuie. Dar ce se intampla daca nu te poti limita la inbox? Ce se intampla daca nu poti (sau nu vrei) sa te feresti de apelurile telefonice? Tactica mea a evoluat pe parcursul anilor, dar acum cere respectarea a doua conditii: sa eviti neplacerea timpului irosit si sa nu te trezesti citat gresit sau pus intr-o lumina falsa.

Neplacerea apare atunci cand aloci intre 1 si 3 ore pentru un interviu in scris, dar ajungi sa fie folosita o singura frazavpe post de citat. Restul de 99% din intrebari si raspunsuri nu vede niciodata lumina zilei. Chiar daca jurnalistul inregistreaza apelul (un pas in directia corecta), eu nu am putut niciodata sa folosesc inregistrarea respectiva, pentru ca are un sef care are si el un sef care are si el un sef. Situatia aceasta consuma timp si ma intristeaza. Si atunci, cum o  corectezi?

Simplu: inregistrezi si tu, pentru tine – lucru care indeplineste o functie dubla, iti pazesti spatele si combati intentiile  rele – spunand: „Ma bucur sa luam legatura! De obicei, pentru interventiile prin telefon, inregistrez discutia (prin Skipe, utilizand Ecamm Call Recorder, Zen castr functioneaza de asemenea bine), apoi iti trimit prin e-mail un link spre Dropbox. Presupun ca este in regula?” Daca este de acord, nu incalci legea daca faci inregistrarea si totul e in regula. Daca nu este de acord, ar trebui sa privesti asta ca pe un avertisment si sa o lasi balta. Nu mori daca ratezi o oportunitate de a aparea in presa, dar un citat oribil scos din context poate sa persiste ca o boala incurabila.

In prezent, inainte sa fiu de acord sa dau un interviu, abordez problema astfel: „S-ar putea sa vreau sa incarc inregistrarea audio in podcastul meu dupa ce apare interviul, lucru pe care l-am mai facut si inainte. Presupun ca este in regula, nu?” Altfel, chiar nu merita sa pierd 2 ore (sa nu uitam de emailurile de urmarire, de verificare a datelor, etc) pentru o mentiune de un singur rand in vreun articol scris. Dar atunci cand invoiala functioneaza…poate sa fie minunat. Unul dintre cele mai populare „intre episoade” pentru podcast a fost cel cu jurnalistul si absolut hilarul scriitor satiric Joel Stein de la TIME care a fost fenomntal. A fost grozav pentru amandoi.

CE URMARESC EI?

Inainte sa incepi o colaborare, da dovada de inteligenta si punee-ti urmatoarea intrebare: „Care sunt lucrurile pe care le urmaresc ei si cum se desfasoara ele in timp? Cum masoara ei succesul?  Suntem pe aceeasi lungime de unda?  Sa nu faci pariuri pe termen scurt pe trucuri ieftine, de genul totul sau nimic, daca joci cu bataie lunga. De multe ori va exista o presiune din partea oamenilor care se gandesc la o promovare in trimestrul urmator, iar nu la cariera ta pe 1-10 ani. Mike mi-a spus o poveste despre sugestiile pe care Linkin Park le-a primit la inceputuri, de la casa lor de discuri:

„Si ne-au spus ceva de genul: << Baieti, voi aveti nevoie de o strategema. Am vrea ca Joe sa se imbrace intr-un halat de laborator si sa poarte o palarie de cowboy. Si tu, Chester, ar trebui sa-ti arunci un pantof la inceputul fiecarui show.>> Erau niste tampenii ale casei de discuri cu care pareau scoase dintr-un film ca This is Spinal Tap (Acestia sunt Spinal Tap). Dar erau reale, erau sugestii serioase. Cred ca (daca le-ai aminti de ele acum) ar spune: << O, nu, era doar o gluma>>. Dar eu iti garantez ca nu glumeau”.

Membrii trupei au cazut de acord intre ei sa se tina tare  pe pozitii si au oferit casei de discuri doua alternative: ne dati afara sau ne lasati sa facem ce stim sa facem. A mers. Eu am „ratat” multe  oportunitati financiare grozave care se bazau pe trucuri ieftine. Potrivit faimoasei afirmatii a lui Thomas Huxley: „Este mult mai bine daca omul merge orbecaind in libertate decat daca merge drept in lanturi”. Daca esti bun, vei avea multe ocazii.

SCURT SI LA SUBIECT

* Fapt mai putin cunoscut

Amandoi suntem mari fani ai filmelor animate Hayao Miyazaki. De fapt, Princess Mononoke a fost una dintre sursele principale de inspiratie ale videoclipului „In the End” al celor de la Linkin Park. Si daca tot m-ati intrebat, muzeul meu preferat din intreaga lume este Muzeul Ghibli din Tokyo, creat in Mitaka Forest” de Miyazaki.

*Trupe mai putin cunoscute pe care mi le-a prezentat Mike

 Royal Blood: imi place melodia „Figure It Out” si o ascult cand scriu

Doomriders: „Come Alive” este pentru fanii heavy metal si aminteste de Danzig. Este foarte potrivita pentru antrenamente sau pinata.

*La cine te gandesti cand auzi expresia „persoana de succes”?

Mike s-a gandit la Rick Rubin atat pentru compunerea cantecelor si productiei cat si pentru lectiile de viata.


 Sursa “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.