Reconversia profesionala este un termen intalnit destul de des in viata de zi cu zi in ultimii ani. O definire cat mai simpla a acestui concept ar fi: ”reconversia profesionala inseamna reorientarea in cariera, dictata de factori obiectivi sau subiectivi. Factorii subiectivi tin de dorinta personala de a ne schimba domeniul de activitate.”
Se spune că singurul lucru constant în viață este schimbarea, iar acest lucru se întâmplă desigur și în plan profesional. Vremurile în care ieșeai la pensie după ce munceai 35-40 de ani într-un singur loc au apus de mult. Trăim într-o lume într-o continuă dezvoltare tehnologică și în care competitivitatea a atins cote fără precedent. Prin urmare, este esențial să te adaptezi la o piață a muncii dinamică. Mai ales în contextul economic actual, caracterizat de multe incertitudini, nevoia de a fi pregătit pentru orice este mai mare decât oricând. Iată de ce, reconversia profesională poate fi o variantă eficientă în acest sens.
Multe meserii care aduceau un venit stabil au disparut treptat de pe piata. Angajatorii si-au schimbat cerintele, iar potentialii angajati au fost nevoiti sa se adapteze din mers. Reconversia este similara unei reinventari profesionale. Cursurile de calificare reprezinta o solutie atunci cand vechiul loc de munca a fost desfiintat. Importanţa formării şi dezvoltării profesionale a crescut considerabil datorită ritmului în care are loc schimbarea în societatea contemporană, între cele două fenomene existând o relaţie de intercondiţionare foarte puternică.
Dacă în trecut tinerii care dobândeau o profesie reuşeau, pe baza cunoştinţelor obţinute în timpul scolii, să o exercite pe toată durata vieţii, astăzi cunoştinţele se perimează foarte rapid.
Având în vedere schimbările rapide prin care trece România, formarea şi perfecţionarea ar trebui să devină un proces continuu şi organizat care să ţină seama atât de schimbările care au loc în trecerea spre economia de piaţă, cât şi de cele care pot fi anticipate.
În condiţiile în care inovaţiile schimbă tehnologia şi managementul de la o zi la alta, companiile şi societăţile comerciale sunt obligate să-şi reconsidere permanent politica de resurse umane şi valoarea muncii. Formarea şi perfecţionarea se întrepătrund, uneori fiind dificil de apreciat dacă anumite activităţi sunt de formare sau de perfecţionare.
Desi, uneori, procesul de reconversie profesionala nu lasa loc de obtiune pentru unii oameni, specialistii in domeniul resurselor umane mentioneaza cativa pasi de urmat pentru ca reconversia profesionala sa fie un succes.
- Schimbarea domeniului de activitate reprezinta o adevarata provocare. Persoana interesata trebuie sa constientizeze ca schimbarea in plan profesional aduce cu ea multiple schimbari. Este recomandabil ca persoana care doreste sa se recalifice sa se documenteze in legatura cu noul domeniu in care va intra. Discutiile cu diversi specialisti din acel domeniu sunt mai mult decat binevenite.
- Persoana care incearca sa faca niste cursuri de recalificare are nevoie de toata sustinerea din lume. Orice schimbare majora in viata noastra vine cu un mare cumul de consum psihic. Din acest motiv, este de dorit ca persoanele care isi vor schimba domeniul de activitate sa aiba parte de sustinerea familei si a persoanelor apropiate.
- Reconversia profesionala reprezinta o adevarata provocare. Decizia de a imbratisa alta meserie trebuie sa fie foarte bine fundamentata. Trebuie mentionat faptul ca o reconversie professionala de succes se bazeaza pe un plan bine stabilit si pe o strategie de marketing personal foarte bine elaborat.
Dacă ar fi să definim reconversia profesională printr-un cuvânt, acesta ar fi „schimbare”. Reorientarea profesională presupune un proces la sfârșitul căruia fie faci altceva în domeniul în care ai pregătirea necesară, fie te reprofilezi și te îndrepți spre o sferă de activitate cu totul nouă.
Reconversia profesională joacă un rol esențial pentru că are la bază motive dintre cele mai diverse și răspunde unor nevoi fundamentale, cum ar fi:
- pierderea locului de muncă
- insatisacția profesională
- dorința de a câștiga mai mult
- nevoia unui job mai relaxant
Acestea sunt doar câteva dintre situațiile în care este important să îți schimbi jobul sau să cauți un loc de muncă în alt domeniu decât cel în care ai activat, pentru a-ți putea asigura un trai decent.
Evenimentele neprevăzute sau șocurile, cum ar fi o criză economică majoră sau izbucnirea unei pandemii, îți schimbă obiceiurile, te scot din zona de confort și te obligă să-ți pui întrebări esențiale despre ceea ce contează cu adevărat pentru tine și pentru cei dragi. În acest context, regândirea carierei profesionale și reprofilarea îți pot aduce o mulțime de avantaje, prin care se numără:
- te adaptezi mai ușor – reconversia profesională îți aduce cunoștințe în plus față de cele acumulate deja, în domenii în care nici nu visai că poți activa; te ajută să fii la curent cu cele mai noi tehnologii și să devii un angajat valoros;
- îți asumi noi responsabilități – procesul continuu de învățare și de perfecționare îți va da posibilitatea de a-ți pune în valoare noi abilități și te va obliga să-ți asumi noi responsabilități; prin urmare, schimbarea de carieră înseamnă acceptarea unor noi provocări;
- devii mai motivat – alegerea noului domeniu în care vrei să lucrezi este a ta și este în funcție de nevoile tale, aptitudinile pe care le ai și, de ce nu, de pasiunile tale; așadar, odată ce ai obținut noul job, vei fi mai motivat ca oricând să fii productiv și eficient;
- ai un control mai bun asupra carierei tale – atunci când alegi să faci o schimbare, îți trebuie curaj și este nevoie de concentrarea efortului tău pentru a stăpâni noțiunile de care ai nevoie pentru a te putea descurca mai departe; tot acest proces îți dă încredere în tine și îți oferă mai multă independență, pentru că îți cauți activ oportunitățile și nu le aștepți să vină spre tine;
- gestionezi mai bine situațiile de criză – atunci când rămâi fără job și perspectivele nu sunt deloc optimiste, fie pentru că ai o vârstă, fie din cauza instabilității economice și, implicit, de pe piața muncii, reconversia profesională te poate ajuta să treci mai ușor, din punct de vedere emoțional, peste momentele dificile; în funcție de aptitudinile pe care le ai, poți găsi un job de agent de securitate sau în domenii ca agricultura, transporturile, asistența socială etc.
Reconversia profesională este una dintre variantele pe care le are fiecare persoana la dispoziție dacă a rămas fără job, dorește să activeze în alt domeniu decât a făcut-o până acum, vrea să-si asigure un loc de muncă ceva mai stabil decât cel pe care îl are în prezent și care să fie mai avantajos din punct de vedere financiar. De reținut este că oricine se poate reprofila indiferent de vârstă și, dacă ține cont de unele recomandări, cum sunt și cele de mai sus, îsi poate crește șansele de a găsi jobul dorit.