A avea o afacere de succes este ceea ce majoritatea tinerilor visează astăzi. Independența, libertatea de a lua decizii și stabilitatea financiară sunt doar câteva din multele avantaje pe care le poate oferi o afacere de succes.

Când ne hotărâm să învățăm cum să începem o afacere, apar multe îndoieli pe care trebuie să rezolvăm pe parcurs.

Vor exista întrebări de natură personală, precum și îndoieli cu privire la modelul afacerii tale.

Îți vei pune întrebări despre:

  • Cine vor fi clienții?
  • Care este potențialul pieței?
  • Care sunt produsele de oferit?
  •  Care este propunerea de valoare pentru a deveni o afacere profitabilă și de succes?
  • Este o idee viabilă?
  • Câți bani sunt necesari pentru a începe afacerea?
  • Cum o voi finanța?
  • Cu cine voi face afaceri?

Toate aceste tipuri de întrebări sunt valide, de aceea secretele pentru a construi o afacere de succes sunt atât de valoroase. Ele te vor ajuta să le rezolvi într-un mod practic și rapid.

  1. Nu îți fie teamă de eșec

Dacă ai de gând să îți creezi propria afacere, trebuie să fii pregătit pentru eșec, deoarece micile greșeli îți pot oferi o experiență neprețuită. Nu poți învăța să mergi cu bicicleta doar citind cum să faci acest lucru; Trebuie să pedalezi și să cazi de câteva ori pentru a simți și înțelege cum funcționează.

În plus, înveți să conduci pe un drum plin de găuri și condiții meteorologice nefavorabile, atunci când înveți să depășești obstacolele care pot apărea.

Afacerile funcționează la fel: eșecurile sunt cel mai greu mod de a învăța din greșelile tale și singura modalitate prin care poți învăța să-ți creezi o afacere de succes.

  1. Înainte de a începe o afacere, scapă de datorii:

Înainte de a începe o afacere, învăță cum să scapi de datorii și să le lichidezi pe fiecare dintre ele. Pe lângă faptul că ele sunt o piedică financiară, acestea îți distrag atenția de la lucrurile importante și te mențin într-o stare constantă de îngrijorare și de stres.

Antreprenoriatul în sine este un stil de viață care necesită concentrare, decizii dificile și necesită atenția ta deplină. Datoriile sunt o sursă de distragere a atenției și îngrijorare. Elimină-le astfel încât să te poți concentra pe afacerea ta.

  1. O afacere de succes necesită un plan de lucru:

Afacerea ta va fi la fel de solidă ca și planul strategic de lucru care o susține. Planificarea strategică a muncii este ceea ce te va conduce la acțiunea potrivită pentru a obține rezultate, ceea ce duce la construirea unei afaceri de succes.

Totul este planificat. Trebuie să planifici tot anul, trebuie să știi unde vei fi în fiecare zi a anului. Trebuie să planifici strategii pentru 90 de zile (să împărți anul în patru) pentru a măsura rezultatele, pentru a corecta și pentru a progresa în cursul anului.

Trebuie să planifici luna de lucru (toate activitățile pe care le vei face în acea lună) și apoi trebuie să planifici săptămâna (cheia este o săptămână de muncă strategică repetată 10 ani fără oprire).

Dacă o săptămână de muncă bine planificată se repetă timp de 10 ani fără oprire, atunci te vei bucura de o afacere de succes și extrem de profitabilă, care îți va oferi stilul de viață pe care ți-l dorești.

3  Motive pentru care ai nevoie de un plan de afaceri:

  1.  Un plan de afaceri aduce in prim-plan detalii legate de avantajele unei afaceri sau ale unei idei de afaceri in paralel cu cele competitoare. Diferentierea este unul dintre cele mai mari si importante secrete pentru succesul in mediul business si doar un plan de afaceri corect proiectat poate sa organizeze aceste date importante.


Iti cunosti concurenta? Cu cine va trebui sa te lupti pentru suprematie pe piata? Prin ce te deosebesti tu de concurenta? Este foarte important sa cunosti toate aceste diferente, altfel nu vei reusi in afaceri.

Va trebui sa pui accentul si pe gama de produse sau servicii pe care doresti sa le detii in portofoliul afacerii. Gandeste-te la viitorul afacerilor si vino cu noi propuneri, actualizandu-ti planul de afaceri cu fiecare ocazie.

Planul de afaceri va ajuta sa ganditi lucrurile temeinic, sa studiati si sa cercetati piata si de asemenea sa priviti ideile dvs. cu un ochi critic.

2. Te ajuta sa monitorizezi si sa evaluezi modul in care afacerea ta se dezvolta, fiind un instrument dinamic, care poate fi modificat pe masura ce acumulezi mai multa experienta si cunostinte.

Planul de afaceri te ghideaza in fiecare etapa de dezvoltare a afacerii. Un plan de afaceri bine realizat te va ajuta sa identifici obstacole si bariere pe care le vei putea astfel evita si, in acelasi timp, vei putea actiona rapid in directia depasirii lor.

3. Nu in ultimul rand, este folosit de antreprenori pentru a atrage capital investitional, imprumuturi si parteneri de afaceri, intrucat planul de afaceri arata daca afacerea ta are potential pentru a face profit. El spune celor din jurul tau – clienti, furnizori, parteneri, finantatori, actionari – ca stii cu certitudine ce ai de facut si modul in care iti vei atinge obiectivele.

În cele din urmă, trebuie să planifici ziua. Nu trebuie să începi ziua fără să o planifici mai întâi. În fiecare seară, înainte de a merge la culcare, trebuie să planifici cele mai importante activități ale zilei și să te concentrezi asupra realizării acestora.

  1. Nu încerca să o creezi singur:

Majoritatea afacerilor create de o singură persoană tind să eșueze. Dacă te gândești la antreprenoriat, ia în considerare posibilitatea de a avea o echipă de lucru puternică și complementară.

Asigură-te că iei legătura cu un expert, cineva care cunoaște piața unde vei intra, dezvoltatori, vânzători, printre altele. De exemplu, dacă vrei să-ți deschizi un supermarket, vorbește cu o persoană care cunoaște toate detaliile despre o astfel de afacere și modul de organizare a unui astfel de magazin.

Aceasta îți poate spune că, pentru organizarea eficientă a magazinului și îmbunătățirea experienței clienților, importante sunt o serie de rafturi metalice precum rafturi metalice de perete, rafturi metalice, rafturi metalice de mijloc, rafturi legume-fructe etc.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ai o echipă de 20 de persoane pentru a-ți dezvolta ideea, dar trebuie să îți completezi echipa cu persoane pe care le vei trata ca parteneri și nu ca angajați. Făcând-o în acest fel, vei fi motivat să transformi ideea într-o afacere de succes.

În același mod, acest lucru nu înseamnă că nu poți crea o afacere de unul singur, există multe cazuri de afaceri de succes create de o singură persoană. Dacă decizi să o creezi, trebuie să te asiguri că alături de tine sunt oameni care te pot ajuta când ai nevoie.

De asemenea, este important să-ți motivezi echipa, să înveți din greșeli, să nu te concentrezi pe concurență, să nu lași rutina să omoare entuziasmul, să nu amâni deciziile importante, să pui accent pe serviciile oferite clientului, să îți placă ceea ce faci, să alegi un sector cu bune perspective, să dezvolți o idee de afaceri care poate crește. Succes!