Motto:  Merit !

“Respectându-te pe tine însuţi, impui respectul celorlalţi.”Dostoievski

 • Orice persoana are capacitatea de a avea un respect ridicat fata de sine.
 • Nu ne nastem cu acesta, trebuie sa-l construim pe parcurs.
 • Daca nu ti-ai construit respectul de sine in copilarie, nu e tarziu sa o faci acum!
 • E un proces de durata, nu se poate dezvolta peste noapte….
 • Ca si adulti, putem alege mesajele pe care le acceptam sau le respingem. 
 • Cum spunea Eleonor Roosevelt :”Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara permisiunea ta.

Iata 9 pasi pe care poti sa-i folosesti pentru construirea si cresterea respectului de sine:

 • Pasul 1:   Nu te mai compara cu alti oameni!!! Intotdeauna vor exista oameni care au mai mult decat tine si altii care au mai putin. Comparandu-te mereu cu ceilalti iti gasesti prea multe defecte cu care nu te poti lupta.
 • Pasul 2:   Nu te mai desconsidera!!! Nu poti sa-ti dezvolti un respect de sine ridicat daca repeti fraze negative despre tine si abilitatile tale. Evita comentariile auto-depreciative cand vorbesti despre infatisarea ta, cariera ta profesionala, relatiile tale, situatia ta financiara sau oricare alte aspecte ale vietii tale. 
 • Incepe sa te „construiesti”!!! Evalueaza-ti calitatile intr-un mod realist, pastreaza-le mereu in minte si invata sa gandesti pozitiv despre tine. Concentreaza-te pe insusirile tale pozitive si o sa ai o sansa mult mai mare sa obtii ceea ce iti doresti.
 • Pasul 3Accepta toate complimentele ce ti se fac cu un simplu „multumesc”!!! Nu respinge complimentele! Cand respingi un compliment, mesajul pe care ti-l dai este ca nu-l meritai.
 • Pasul 4Informeaza-te in legatura cu respectul de sine din carti, massmedia, workshop-uri cu aceasta tema!!!  Orice material informativ caruia i se permite sa-ti domine mintea, prinde radacini si iti afecteaza comportamentul. Daca privesti programe TV de natura negativa sau citesti in ziare articole despre crime sau excrocherii financiare, vei deveni cinic si pesimist. Daca insa citesti carti sau urmaresti programe TV de natura pozitiva, iti vei insusii caracteristicile lor, devenind o persoana optimista. Cauta lucrurile pozitive in oamenii din jurul tau si nu pe cele negative. „Fii tu schimbarea pe care iti doresti sa o vezi in lume” (Mahatma Ghandi)
 • Pasul 5Fa o lista cu ultimele tale succese!!! Aceasta lista nu trebuie sa cuprinda realizari monumentale; sunt suficiente micile tale victorii cum ar fi: absolvirea unei scoli, o promovare profesionala, obtinerea unei diplome de calificare, atingerea unui scop in orice domeniu etc. Citeste aceasta lista des si pe masura ce o parcurgi, inchide ochii si retraieste sentimentele de satisfactie si bucurie, pe care le-ai simtit cand ai obtinut fiecare succes.
 • Pasul 6   Daruieste mai mult celor din jur!!! Nu este vorba despre bani, ci despre faptul ca trebuie sa daruiesti mai mult din tine celorlalti. Cand faci ceva pentru altii, ai o contributie pozitiva si asta te ajuta sa te valorizezi, te inalta spiritual si iti creste respectul de sine.
 • Pasul 7 : Implica-te in sarcini si activitati care iti fac placer!!! E greu sa te autoapreciezi daca faci o munca pe care o detesti. Respectul de sine este infloritor cand esti angrenat in sarcini si activitati pe care le faci cu placere si te ajuta sa te valorizezi. Chiar daca nu poti sa alegi alte alternative profesionale, poti cel putin timpul liber sa ti-l dedici hobby-urilor si activitatilor pe care le gasesti stimulante si placute.
 • Pasul 8Fii sincer cu tine si traieste-ti propria viata si nu viata impusa de altii!!! Niciodata nu o sa-ti castigi respectul de sine daca nu duci viata pe care-ti doresti sa o duci. Daca deciziile pe care le iei se bazeaza pe obtinerea aprobarii prietenilor si rudelor, nu esti sincer cu tine insuti si respectul tau fata de tine este scazut.
 • Pasul 9Actioneaza!!!  Nu o sa-ti dezvolti un respect de sine ridicat daca stai pe tusa si te retragi din fata provocarilor. Cand actionezi , indiferent de rezultat, te simti mai bine fata de tine. Cand nu reusesti sa mergi mai departe datorita temerilor si anxietatii, vei fi frustrat si nefericit, si o sa dai o lovitura respectului tau fata de tine.

Deci sunt 9 pasi

            Parcurge toti cei 9 pasi in ritmul tau. Acesta este procesul de construire a respectului de sine.

Esti unic!!!

Ai potential enorm!!!

Ai deja capacitatea de a te iubi pe tine si de a-i iubi pe altii.

Pe masura ce respectul de sine creste, nu-ti va mai fi teama de esec, ci o sa-ti asumi mai multe riscuri si o sa devii mai relaxat vis-a-vis de problemele vietii. Nu vei mai fi atat de preocupat sa obtii aprobarea celorlalti. Relatiile tale vor functiona mai bine. Vei dezvolta activitati care sa-ti aduca bucurie si satisfactie. 

Dar poate cel mai important lucru este acela ca un respect ridicat fata de sine iti aduce liniste interioara.