Pentru cei care stiu că prima oară trebuie:
- Să ai ceva înainte să poti să dai ceva.
- Să te ajuti pe tine înainte să îi poti ajuta pe ceilalti.
- Să te schimbi pe tine înainte să poti schimba lumea.
Trebuie să consideri cititul acestui material o mică deviere de la drumul pe care îl ai acum în viată, oricare ar fi acesta. Toate problemele pe care le ai la ora actuală, convingerile, educatia, valorile pe care le-ai dobândite până acum consideră-le bagajul pe care îl porti cu tine pe drumul tău. Vreau să le lasi pentru o vreme jos si să te simti eliberat de orice povară. Când vei decide că e timpul să pleci din nou la drum, le poti lua.
Dar, pentru cât timp vei citi acest material, lasi orice povară, te asezi confortabil si uiti tot ce stiai până acum. Primul pas este să recunosti că nu vrei să faci tot ceea ce vei găsi în acest material, dar o vei face totusi, asa cum esti dispus să iei un medicament amar despre care stii că te va scuti de probleme cu mult mai neplăcute.
Poti să faci cel mai greu pas?
Mai am o rugăminte. Nu fi o persoană care citeste si apoi spune ”stiu lucrurile astea” . Teoria e necesară, însă e doar o parte din ce ai nevoie pentru a avea viata pe care o doresti.
Întrebarea e dacă aplici ceea ce înveti în viata reală si dacă ai rezultatele pe care le vrei. Informatia nu te ajută cu nimic dacă doar o stii. Dacă o folosesti, atunci informatia se transformă în putere.
Este viata ta asa cum iti doresti? Orice altceva e vorbărie goală.
– Încrederea în sine –
Este vorba despre punctul de plecare în căutarea scopului nostru în viată. Ce este curba de învătare si zona de confort? Când vrei să construiesti o casă, cu ce începi? Cu acoperisul? Evident, nu! Începi cu fundatia si de felul în care fundatia este construită depinde ce poti ridica pe acea fundatie, cât de multă sigurantă poti avea pe ce ai construit si cum va rezista timpului si încercărilor ceea ce ai construit.
Oamenii, de obicei, văd partea care se află la suprafată. Văd campionul câstigând cursa, nu văd miile de ore de antrenament pe care s-a pus baza rezultatului. Văd omul de afaceri îmbogătit, nu văd numeroasele esecuri din care s-au învătat lectii si care au dus la succes. Văd copacul, fără să vadă rădăcinile prin care copacul creste, se sustine, se hrăneste.
Stii cum arată un copac sănătos cu tot cu rădăcini?
După cum vezi, rădăcina e aproape la fel de mare, dacă nu chiar mai mare decât ceea ce se află la suprafată.
Stii cât de mare trebuie să fie fundatia pentru un zgârie-nori? Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, au o fundatie de 120 de metri adâncime. Adică vreo 3 blocuri cu 10 etaje unul peste altul sub pământ.
Structura 452M
Fundatia 120 M
Gândeste-te la viata ta. Dacă vrei să fii o persoană extraordinară, dacă vrei să ai realizări care să îti aducă satisfactia pe care o cauti, ai nevoie de o fundatie pe măsură. Despre asta vom discuta în continuare.
– Curba de învătare –
Nu spune că nu poti. Spune că poti si apoi încearcă, când nu reusesti nu e pentru că nu poti, e pentru că nu esti antrenat, pregătit, nu ti-ai dezvoltat suficient abilitatea de a face acel lucru. NU renunta din prima si nici după a 10-a încercare. Greseste fără frică, dar învată din greseli si nu le repeta. Fă altele si mergi înainte. Alege-ti domeniul. Ce vrei să poti face excelent?
Există 2 feluri de oameni pe lume: cei care se lasă dusi de val si cei care se opun valului. Sau, cel putin, asta spun cei care stiu doar o parte din adevăr. Mai există si un al treilea fel de oameni: cei care CREEAZĂ valul. Asadar, în loc să lasi lucrurile să ti se întâmple, TU esti persoana care face lucrurile să se întâmple.
Diferenta între oamenii care reusesc si care nu, este O CONVINGERE. Oamenii care reusesc, putini la număr, cred că pot fi o CAUZĂ că pot fi cei care generează valul. Restul sunt VICTIMELE care se plâng: “NU am putere, eu sunt unul, lumea e mare si rea!” etc.
NICIUN OM dintre toti cei cu realizări pe lumea asta nu ar fi reusit dacă nu ar fi fost convins că poate fi o cauză! Există oameni care cred că se pot schimba pe ei si viata lor si există oamenii care nu cred lucrul ăsta.
Există oameni care vor să învete, să se dezvolte si să evolueze si oameni care nu vor. Unii oameni sunt optimisti, altii nu. Nu lăsa pe nimeni să îti spună că nu poti face ceva. Oamenii, când nu pot face ceva, spun si altora că nu pot să facă acel lucru.
Ai un vis, protejează-l !!!
Există un proces de învătare pentru ORICE în lumea asta.
“Dacă trăiesti dintr-un simt al obligatiei, esti un sclav.”
Dr. Wayne W. Dyer
Lucruri de genul ăsta se întâmplă când astepti prea multe de la cei din jur si prea putine de la tine. Sunt sigur că esti o persoană inteligentă.
Spune-mi si mie: Ti se pare normal să stai acasă în scaun sau în pat si să te gândesti că sunt lucruri pe care vrei să le faci, dar nu are rost să faci niciun pas pentru că vei suferi un esec?
Ti se pare normal ca atunci când vine vorba de viată, emotii, bani, putere să te gândesti înainte la scenarii care există doar în capul tău si apoi să nici nu actionezi?
Dacă imaginatia ta are o influentă atât de mare asupra actiunilor tale din viata reală, măcar IMAGINEAZĂ-ti lucruri pozitive.
De ce ti-e teamă? Ti se pare normal să spui că marea ta problemă este lipsa de experientă, în timp ce tu nu faci nimic ca să dobândesti această experientă? Oamenii au multe presupuneri si gânduri.
E ABSURD să gândesti la lucruri ÎNAINTE să le faci.
TRĂIESTE, actionează si apoi, cu feedback-ul pe care îl ai, poti să evaluezi situatia. Oamenii trăiesc prea mult în capul lor si fac prea multe presupuneri despre ce e posibil si ce nu.
Ceea ce te va face un om mai bun, mai interesant, un magnet pentru cei din jur si cu lumea la picioare e DESTINUL TĂU. Tu cine esti si ce scop ai în viată?
Multă lume se sperie când aude un cuvânt ca destin, pentru că nu stie ce înseamnă si îi este frică să descopere. Sursa nefericirii oamenilor în general o reprezintă asteptările mari pe care le au de la cei din jur si asteptările mici sau inexistente pe care le au de la PROPRIA PERSOANĂ.
Nu astepta nimic de la nimeni. Astepti degeaba. Nu e nimeni pe lumea asta care să vină si să îti dea pe tavă ce ai tu nevoie ca să te simti împlinit si multumit.
Ce trebuie să faci e să scoti din tine acele lucruri care te vor face o persoană extraordinară.
Să ai destin. Uită-te la viata ta si la pasiunile tale. Ce îti place să faci? Cum ai putea face lumea din jur mai bună si cum ai putea oferi celor din jur ce ai tu mai bun?
Să înveti despre personalitate si nevoile oamenilor. Învată ce îi motivează, învată ce nevoi au si vino în întâmpinarea lor. Oferă tu primul, nu astepta să primesti.
Să încurajezi oamenii si să crezi în ei când nimeni nu crede, nici chiar ei însisi.
Să stii să aduci emotii pozitive, optimism si distractie peste tot unde te duci. Când ai ocazia să te distrezi, să fii cel care dă tonul. Fă ca oamenii să îsi aducă aminte de ziua sau noaptea în care ai fost si tu acolo si fă-i să îsi dorească să fii si data viitoare.
Să lasi deoparte temerile si nesigurantele. Când ai de gând să si trăiesti? La 50 de ani? Stii ce zice un om de 50 de ani? „Ce stiu la 50 de ani stiam si la 20, 30 de ani.
Actionează si învată din întâmplări. Orice faci, indiferent că vrei bani multi, iubire, putere, la început vei fi foarte slab, în orice domeniu care crezi că te va duce la fericire sau la lucrurile pe care le vrei în viată.
Ca să ajungi unde vrei, pasii sunt următorii:
1. Curaj să actionezi.
2. Esec. Cu sigurantă nu vei reusi din prima.
3. Lectie învătată. Vei învăta o lectie din încercarea ta.
4. Perseverentă. Adică decizia de a continua, în ciuda esecurilor temporare, a obstacolelor si a dezamăgirilor de moment.
5. Curaj si mai mult pentru a actiona din nou.
6. Succes. Acest ciclu se repetă din nou si din nou, până când un copil învată să meargă, până când un om ajunge să aibă multi bani muncind, făcând afacerea lui.
Până când o persoană îsi găseste partenerul sau partenera de viată sau până când obtine puterea.
Gândeste-te la esec. Învată să trăiesti cu esecul. Mai ales, învată că esecul e ceva normal si că esecul si succesul merg tot timpul mâna în mână, fiind de nedespărtit.
Învată să privesti cu detasare ambele situatii, pentru că, asa cum vei vedea, nu esecul si succesul contează, ci să te simti bine făcând ceea ce-ti place si să devii tot mai bun în ceea ce-ti place.
Totul e un proces, e un drum. Nici esecul si nici succesul nu pun capăt călătoriei. Tot timpul va fi alt drum, altă destinatie, iar pe drumul tău vei întâlni tot timpul obstacole si oaze. Încrederea în sine în orice domeniu apare când, după procesul de învătare, reusesti să faci acel lucru din ce în ce mai bine. Nu vei reusi din prima. Cu cât treci mai repede prin procesul de învătare, cu atât schimbările în viata ta vor fi mai rapide.
NU uita că “A avea curaj este deosebit de important. Poti pierde banii – e rău. Poti pierde un prieten – e si mai rău. Dar dacă ti-ai pierdut curajul – ai pierdut aproape totul.” Winston Churchill
Cine hotărăste ce meriti si ce nu? Cine dă măsură valorii tale ca fiintă umană? Nu te multumi cu putin niciodată! Dar pentru asta trebuie să te gândesti la…
Zona de confort
Este acea zonă fizică, psihică si emotională în care noi avem acea stare de bine: când ne relaxăm, când facem lucrurile de rutină care nu ne trezesc prea multe emotii si probleme, când suntem cu persoanele din grupul nostru social.
Din păcate, nimic NOU nu se întâmplă când esti în zona de confort. Schimbarea, învătatul lucrurilor noi, explorarea si descoperirea, toate acestea se petrec ÎN AFARA zonei de confort.
Vrei să faci bani? Poate e timpul să îti descoperi talentele naturale, să ti le antrenezi si să le valorifici. Dar pentru asta trebuie să păsesti ÎN AFARA zonei de confort cu mult CURAJ. Vrei să schimbi ceva la tine în bine? Trebuie să experimentezi, si asta te va duce AFARĂ din zona de confort.
De obicei simti în stomac emotii atunci când esti pe teritoriu nou. Când faci lucruri noi, când întâlnesti situatii si oameni si nu stii la ce să te astepti. Asta e BINE. Pentru că dacă păsesti de câteva ori în afara zonei de confort, îti vei mări zona de confort.
Lucrurile care păreau grele de făcut sau te făceau să nu te simti bine sunt NATURALE si NORMALE acum, pentru că ti-ai extins zona de confort tine minte! Dacă nu faci lucruri care să te aducă în afara zonei de confort, vei avea ce ai avut si până acum.
Esti multumit? Foarte bine. NU esti multumit? Iesi afară din zona de confort si actionează către scopul tău. Tot timpul te poti întoarce la zona de confort ca să îti refaci energia si puterile! Dar vezi să nu rămâi acolo toată viata!
Nu ti se pare ciudat că atunci când esti mic toată lumea spune să îti urmezi visele? Însă când esti mare toti sunt jigniti, chiar si numai dacă încerci?
Asumă-ti responsabilitatea, o dată pentru totdeauna, pentru TOT ce se întâmplă, bine sau rău, în viata ta si întelege că tu faci lucrurile să se întâmple. Nu mai astepta niciodată aprobarea, acceptarea, aprecierea sau recunoasterea de la cei din jur. Încrederea în fortele tale în orice domeniu vine după ce actionezi, esuezi de câteva ori, înveti lectii si apoi reusesti să faci mai bine acel lucru. Astfel vei dobândi încredere. Scapă de temeri si nesigurante. Actionează când esti în putere, să nu ai regrete când îti mai rămân doar amintirile. Trebuie să ai ce povesti nepotilor.
Ce vor zice oamenii? Dacă spun ceva, cei din jur vor fi de acord? NU da puterea oamenilor din jur. Caută puterea din tine. Dacă nu respecti regulile de mai sus, se vor întâmpla câteva lucruri neplăcute: – oamenii nu vor dori să stea în preajma ta, pentru că îi obosesti; vor simti că le furi energia si că trebuie să se concentreze pe nevoile si trăirile tale emotionale, în loc să se concentreze pe ale lor; – se vor simti îndreptătiti să abuzeze de tine, de timpul tău, de banii tăi si de orice altceva; vei părea o persoană disperată.
Inteligenta emotională
Problema obiceiurilor bune si rele, ritmul de viată pe care toti îl avem, ce înseamnă igiena mentală. Cele mai importante trăsături ale inteligentei emotionale, CREATIVITATEA. Ce semeni, aduni.
OBICEIURILE Cum se formează un obicei? Mintea noastră este ca o retea de străzi. Înainte de a se forma un obicei, în mintea noastră, acolo unde nu se află străzi, este teren gol. Străzile sunt RETELELE NEURONALE.
Când începi să faci un lucru nou, care generează emotii, începi să păsesti pe lângă străzile bătute. Străzile reprezintă tot ce ai învătat, trăit si memorat până atunci. Cu cât faci mai des un lucru, cu atât locul prin care mergi devine mai bătătorit si devine o retea neuronală în toată regula.
Ca să întelegi si mai bine, imaginează-ti că iei o bucată de sfoară când faci pentru prima oară un lucru. Apoi, când faci a doua oară acel lucru, împletesti o altă bucată de sfoară cu prima si de fiecare dată când faci acel lucru vei mai împleti o bucată de sfoară.
La un moment dat vei avea o funie pe care o va putea folosi si un alpinist care urcă pe Everest. Si acum, o întrebare: Când e mai usor să rupi un obicei? ORICE FACI PREA MULT îti crează un obicei si o dependentă.
Igiena mentală
Lista obiceiurilor Bea, mănâncă, leneveste si nu fă nimic 5 ani, si vezi unde ajungi… Fă sport, citeste zilnic, aplică ce citesti, cunoaste oameni noi, învată să îti faci munca bine, învată să iubesti din ce în ce mai bine. Fă asta 5 ani, si vezi unde ajungi!
Evident, asa cum am zis, extremele dăunează. Asa că trebuie să le faci pe ambele. Dar stii ce e interesant? Că foarte multi oameni fac prima parte. De ce atât de multi oameni mor fără să aibă succes? De ce sunt atât de multi pensionari nefericiti? Si ei au avut úansa lor, dar atât de putini sunt cei care reusesc să facă în viata reală ceea ce îsi propun… Pentru că e usor să cazi pradă tentatiei. Dar pretul pe care îl plătesti E VIAğA TA.
Asa că, fă-ti în fiecare zi treaba, investeste în tine si educatia ta.
Înainte să adormi, în fiecare noapte, întreabă-te: „Ce am făcut azi pentru mine care, adunat la ce am făcut ieri, îmi va aduce ce vreau la urmă?” Dacă nu poti răspunde, nu e bine. A doua zi să nu mai treacă fără să faci ce e nevoie! PUTEREA OBICEIULUI ESTE MARE. O stiau romanii, o stim si noi azi. Dar ignorăm acest lucru. Semeni 2 ore pe zi să înveti ceva, să îti dezvolti o abilitate si culegi acea abilitate. ESTI SUMA OBICEIURILOR TALE.
Despre vocatie
Omul este destinat lumii, nu unor tipare strâmte si unor vieti rutiniere si plictisitoare.
Trăim în lumea pe care o merităm. scoala trebuie să scoată tânărul din acel confort familial si să îl facă să devină constient de sine. Fără constiintă de sine nu va sti niciodată cine este, ce vrea în viată cu adevărat, ci va rămâne într-o stare de dependenta si nu va sti decât să imite alte comportamente, având sentimentul că este neînteles si reprimat. Omul trebuie să fie adaptat la 2 lumi. Cea exterioară, cu familia, profesia, relatiile sociale si de iubire si cea interioară, cu propriile gânduri, trăiri, zbateri si cu propria sa natură.
Neglijarea uneia dintre acestea poate să ducă la boală psihică. Deoarece fiecare individ este o combinatie unică de elemente psihice, nu există retete universale valabile pentru a pune o etichetă sau un tip universal valabil. Acum ajungem si la miezul problemei noastre.
Există un lucru, un numitor comun pentru fiecare persoană, care face o diferentă enormă în calitatea vietii. Acel numitor compun este „VOCATIA”, SCOPUL ÎN VIATĂ, DESTINUL.
Aceasta ar trebui să fie scopul educatiei. Pentru că odată ce o persoană îsi dă seama care este vocatia ei, nu mai e nevoie de educatie. Totul se va transforma în autoeducatie si acum motivatia de a învăta, de a evolua, de a realiza lucruri în viata reală vine din interiorul persoanei si nu mai e nevoie de sfaturi, păreri si influente din exterior.
Carl Gustav Jung, una din personalitătile mileniului în psihologie, spune că scopul fiintei umane este individualizarea. Adică dezvoltarea totală a personalitătii până la punctul în care o persoană este liberă, independentă si se poate exprima complet. Vocatia aduce cu sine imediat si dezvoltarea personalitătii care este un har si în acelasi timp un blestem pentru că prima urmare a ei este detasarea de „turmă”.
Asta înseamnă, la început, SINGURĂTATE. Primul lucru care se întâmplă atunci când o persoană îsi ascultă vocea interioară si se hotărăreste să îsi urmeze vocatia, este că va fi singură si nu există consolare pentru asta. De la acest sentiment că ai pornit singur pe un drum nu te salvează nici dragostea familiei, nici anturajul si niciun statut social.
Ai un talent, o aptitudine…, DAR E DEPARTE DE A FI SUFICIENT. Dacă un copil extraordinar de talentat la pian, cu ureche muzicală nu se atinge de instrument…,ce se petrece? „S-a născut talent si a murit sperantă”.
Abilitatea este talentul antrenat. APTITUDINEA este atractie înnăscută (spre o anumită activitate); dispozitie firească; înclinatie; vocatie; facultate; capacitate.. Înclinare, dispozitie naturală; destoinicie, pricepere, aplecare, aplicatie, atractie, chemare, dar, har, înclinare, înclinatie, înzestrare, pornire, predilectie, predispozitie, preferintă, talent, vocatie, propensiune, tragere, aplecăciune, plecare.
ABILITATEA este îndemânare, iscusintă, pricepere, dibăcie. O APTITUDINE antrenată devine o ABILITATE.
Este important să descoperi domeniile spre care ai o înclinatie naturală si să te dezvolti acolo. Pentru că în viată e important să faci ce îti place si succesul adevărat doar de acolo va veni.
Începând să lucrezi în domeniile în care esti talentat îti vei dezvolta abilităti si într-o zi vei simti că ceva în viata ta s-a schimbat. Făcând ce îti place, experimentând si exersând vei auzi o chemare.
O voce interioară care te va îndruma spre propria ta individualitate si vei stii că drumul pe care mergi este cel corect pentru tine. Vei simti că toate lucrurile în viata ta se ordonează si toate întrebările au un răspuns. Atunci vei putea spune că ti-ai găsit vocatia. Mai mult se afla în tine.
Lupta pentru statut social Programarea socială, cauza numărul 1 a faptului că doar 5% din oamenii de pe planetă ajung să se bucure de succes în domeniul pe care si l-au ales. Obstacolele pe care le vei avea de înfruntat si câteva elemente ajutătoare pentru lupta ta. Liber esti. Dar independent?
Nu e destul să fii om liber. Trebuie să îti câstigi si independentă. Însă ai să constati că, din prima clipă în care faci pasul spre a fi o persoană liberă si independentă, o bătălie uriasă începe! Mai întâi, bătălia cu tine. În care nu te cunosti destul si în care tu esti primul care îsi pune bete în roate în drumul spre propriul succes: obiceiuri proaste, necunoasterea punctelor tari si a celor slabe, necunoasterea oamenilor din jur si felului lor de a fi – toate astea sabotează la început succesul unei persoane.
Apoi, lumea exterioară. În asa fel este construită societatea încât independenta este foarte greu de obtinut. Manipulare prin mass media, programare socială si îndoctrinare, modele idioate după care să trăiesti etc.
Cele mai mari pericole în calea evolutiei tale ca fiintă umană:
Programarea socială. Cele mai mari obstacole si greutăti pe care le vei întâmpina. Scoala. Încă de pe băncile scolii, tinerii ar trebuii învătati să fie antreprenori de succes. Asta înseamnă să descoperi ce abilităti ai, ca scoala să aibă o idee, în linii mari, despre cam ce abilităti ai putea avea, în ce domenii ai putea fi bun, ca apoi să te îndrume si să te directioneze către afacerea ta, către banii tăi.
CÂTEVA SOLUTII Trebuie să iei măsuri..
Dacă vrei să fii o persoană informată, educată si care ia decizii bazăndu-se pe propriile principii si valori, aruncă televizorul pe geam sau, cel putin, urmăreste desene animate si Discovery.
Foloseste internetul, selectează-ti informatia pe care o vrei si nu cea care îti este băgată cu forta pe gât. Orice informatie pe care nu o ceri si îti este dată se cheamă SPAM. Televiziunea face spam.
Dezvoltarea aptitudinilor a creativitătii si a personalitătii, astea te vor ridica din turmă. Va fi greu, va trebui să lupti, dar satisfactia de a fi o persoană liberă si independentă merită orice sacrificiu.
Împarte-ti timpul în două. Ai văzut că totul se întâmplă ciclic. Inima bate după un ritm, undele creierului au un ritm, clipesti într-un ritm, organismul tău are un ritm.
Trebuie să îti găseúti acest ritm care este propriu fiecărei persoane si să faci două lucruri. In primul rand învată să îti concentrezi atentia pe un singur lucru o dată. De fiecare dată când faci mai multe lucruri o dată, TE TÂLHĂRESTI SINGUR. În loc să pui calitate într-un lucru, pui aceeasi cantitate de timp, energie si efort în mai multe. Calitatea a TOT ce faci scade. Dă un singur lucru o dată, si calitatea CRESTE.
Află domeniul în care ai aptitudini, talente si antrenează-te. Găseste activitătile care te pasionează si FĂ-LE!
Vocatia, munca, afacerile, dezvoltarea personală trebuie să fie UNUL sI ACELASI LUCRU.
Apoi, recuperare, odihnă, distractie, mâncat, sport, dansat, iesiri. Tot ceea ce înseamnă pentru tine relaxare si timp de calitate în care nu faci efort, ci e doar o plăcere continuă. si FĂ DOAR ASTA, FĂRĂ SĂ TE GÂNDESTI DELOC LA altceva.
Nu te lăsa dus de val, nu te opune lui. FII CEL CARE GENEREAZĂ VALUL Ca să poti întoarce soarta în favoarea ta, e nevoie de anumite trăsături pe care poate le ai sau trebuie să le dezvolti.
- Stima de sine crescută (oile nu o au, doar cei care îsi dezvoltă personalitatea o dobândesc, prin încercările la care sunt supusi).
- Nevoia de a face ceva în viată.
- Loc de control intern. Tu esti responsabil, de tine depinde totul.
- Optimism si gândire pozitivă.
- CURAJ.
- Motivatie internă puternică.
Foarte multi oameni au mentalitate de SCLAVI. Asteaptă să li se spună ce să facă si să primească mură-n gura.
NU EXISTĂ PLANURI SI RETETE PERFECTE CÂND TU CONDUCI OSTILITĂTILE.
Nu s-a descoperit inca adevărul suprem, nu calea asta e cea mai bună de urmat. E doar „o cale”, care care poate fi urmata.
Cu cât te educi mai mult, cu cât iei decizii bazate pe valorile tale, cu atât va fi mai bine pentru tine, si tine minte: când problemele vietii se abat asupra ta si ai îndoieli asupra ta si asupra posibilitătilor tale, singurul lucru care contează este să lupti.