Alexs Ohanian este probabil cunoscut pentru ca a fost cofondator al Reddit si Hipmunk. A participat la primul curs al Y Combinator, probabil cel mai selectiv „accelerator” mondial de startupuri, devenind unul dintre parteneri. Este investitor sau consultant in peste 100 de startupuri, activist pentru drepturi digitale si autorul bestsellerului Without Their Permission (Fara permisiunea lor).

„Esti o eroare de calcul”

„Unul dintre directorii de la Yahoo!, care ne-a invitat pe mine si pe Steve ( pentru o discutie in vederea unei eventuale achizitii) – asta se intampla in primele zile ale Reddit-ului – ne-a spus ca suntem o eroare de calcul, pentru ca aveam un trafic extrem de mic… Dupa intalnirea respectiva, am scris: <<Sunteti o eroare de calcul>> pe peretele de la sediul Reddit, ca pe un perete al incurajarii negative. Lucrul acesta s-a dovedit a fi intru-catva valoros si util pentru mine si ii sunt recunoscator si in ziua de azi ca afost atat de nesimtitm, pentru ca m-a motivat foarte mult. Dar nu-mi doresc sa fiu in locul lui.”

„Trebuie sa-ti pese al naibii de mult”

„(Site-ul nostru) ii facea pe (utilizatori) sa rada uneori, pentru ca aveam glume in mesajele de eroare si altelede genul ala. Ii intreb pe oameni:<< Da-mi un exemplu de ceva ce ai inclus in produsul sau serviciul tau si de care esti deosebit de mandru, fiindcca aceasta este una dintre zonele alea sensibile la care oamenii reactioneaza pur si simplu UAU… daca poti insufla atata viata in software-ul tau, in textul tau, in orice, poti crea o legatura cu oamenii>>. Adica, oamenii posteaza si acum pe Twitter despre mesajul nostru de eroare de pe Hipmunk si este doar un mesaj de eroare. De ce fac asta? Pentru ca le-a oferit un strop de frivolitate in timp ce faceau un lucru care se asteptau sa fie foarte plictisitor, cum ar fi cautarea unei curse aeriene.

Fondatorii trebuie sa inteleaga ca stacheta asteptarilor este atat de joasa pentru ca majoritatea companiilor au ales cu multa vreme in urma sa le doara in cot… Ma astept ca toti ceilalti fondatori sa faca asta, caci in cele din urma se dovedeste a fi destul de usor. Nu ai nevoie de cativa ani cele din urma se dovedeste a fi destul de usor. Nu ai nevoie de cativa ani de experienta de programare in cazul acesta, cum ai nevoie atunci cand trebuie sa faci efectiv site-ul sau arhitectura de final. Trebuie doar sa-ti pese foarte mult, lucru pe care nu il fac prea multi oameni”.

„ O sarcina ce dureaza mai putin de 15 minute care demonstreaza ca iti pasa”

Imbunatateste un e-mail de notificare din afacerea ta (cum ar fi confirmarea abonarii, confirmarea comenzii, orice):

„Investeste farama aceea de timp pentru a-l face putin mai uman sau – in functie de brandul tau – putin mai amuzant, putin mai diferit sau putin mai altcumva. Va merita efortul si asta este provocarea pe care o propun eu”.

Una dintre intrebarile pe care le pune fondatorilor care aplica pentru Y Combinator:  

„Care ar fi unul dintre lucrurile pe care le faci si a carui importanta este al naibi de subestimata de lume?”

FEEDBACKUL PENTRU FONDATORI –

CUM ITI EXPRIMI SCEPTICISMUL?

Desigur, Alexis are mai multe metode, dar mi-a placut cum a exemplificat el ceea ce Cal Fussman ar numi „sa lasi tacerea sa faca treaba”: „Eu cred ca poti sa transmiti foarte multe cu o simpla ridicare de sprancene”.

ORGANIZATII PE CARE MI LE-A PREZENTAT ALEXIS:

Electronic Frontier Foundation (eff.org) este principala organizatie nonprofit care apara libertatile civile in lume digitala.

Fight for the Future (fightforthefuture.org) este dedicata protejarii si extinderii puterii transformatoare a internetului in viata noastra, prin crearea unor campanii civice care implica milioane de oameni.

Sursa: “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.