Obiectivul general al proiectului „InnoCENT NORD-VEST” POCU/829/6/13/141999, urmareste dezvoltarea unei abordari integrate de masuri de sprijin pentru un numar de 341 de persoane din mediul urban si rural din Regiunile Nord-Vest si Centru ale Romaniei, in scopul sporirii relevantei pe piata fortelor de munca ale educatiei si a sistemelor de formare, facilitarea tranzitiei de la educatie la piata fortelor de munca si consolidarea formarii si a sistemelor de formare profesionala, facilitarii tranzitiei de la educatie la piata fortelor de munca.
Proiectul se adreseaza studentilor incepand cu anul 2 de studii de licenta, masteranzilor, doctonanzilor. Grupul Tinta este format din 350 de persoane care beneficiaza de un curs de Competente Antreprenoriale si doresc dezvoltarea unei activitati antreprenoriale independente.
In urma derularii Concursului de Planuri de Afaceri se infiinteaza 16 afaceri cu subventionare 100% nerambursabila in suma de: 6 x 100.000 Euro, 5 x 80.000 Euro, 5 x 60.000 Euro.
InnoCENT NORD-VEST POCU/829/6/13/141999
In etapa 1 de derulare a proiectului InnoCENT NORD-VEST au fost selectati si inregistrati in grupul tinta un numare de 353 de persoane din regiunea CENTRU si NORD-VEST.
Beneficiarii selectati si inregistrati in grupul tinta sunt studenti in cadrul facultatilor din regiunea CENTRU si regiunea NORD-VEST: Universitatea de Stiinte Agrocole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca; Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca; Universitatea de Medicina si Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” Targu Mures; Universitatea Transilvania din Brasov; Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Cluj Napoca; Universitatea din Oradea; Universitatea Tehnica din Cluj Napoca; Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” Cluj Napoca; Universitatea Agora Oradea s.a.
Beneficiarii au fost inscrisi si in programul de formare din cadrul proiectului, avand ca rezultat un numar de 291 absolventi ai cursului de Competente Antreprenoriale.
Principiul egalitatii de sanse si nediscriminare a fost respectat pe toata perioada derularii etapei 1 a proiectului astfel: din numarul total de inscrisi in grupul tinta sunt 160 barbati si 193 femei;125 persoane sunt din mediul rural si 229 din mediul urban; 89 netraditionali; 2 Romi; 1 SEN.
In cadrul etapei 1 de derulare a proiectului a avut loc concursul de evaluare si selectie a planurilor de afaceri in cadrul caruia au fost depuse un numar de 31 de planuri. In urma concursului au rezultat: 6 femei castigatoare; 9 barbati castigatori. Castigatorii sunt din regiunea CENTRU: Targu Mures si regiunea Nord VEST: Turda; Botaieni; Baia Mare; Ciocotis; Oncesti; Recea; Rebra; Suciu de Jos; atat din mediul urban cat si din mediul rural.
In randul castigatorilor de planuri de afaceri s-au numarat diferite coduri de CAEN, cum ar fi: 1399- Fabricarea altor articole textile; 7320- Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice; 7410-Activitati de design specializat; 1039-Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor; 8690-Alte activitati referitoare la sanatatea umana (cabinet de kinetoterapie);5610-Restaurante.
Beneficiarii au avut sprijin si pe partea de consiliere-mentorat. Scopul principal fiind sprijinirea celor 19 membri ai grupului țintă ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare în pregătirea procesului de înființare și gestionare a afacerii, (16 persoane castigatoare in urma selectiei planurilor de afaceri si 3 persoane aflate pe lista de rezerva), pentru a pune în aplicare elementele descrise în planul de afaceri.
Astfel, beneficiarii au avut posibilitatea completarii cunostintelor si aptitudinilor dobandite de acestia in cadrul formarii profesionale si a stagiilor de practica.
Beneficiarii au avut acorduri de colaborare cu inteprinderi care au acelasi cod CAEN de activitate ca si castigatorii, pentru a-si desfasura stagiile de practica in vederea dobandirii competentelor profesionale mentionate in portofoliul de practica.
Stagiul de practica a avut un numar de 40 de ore in cadrul carora beneficiarii au acumulat informatii cu privire la: norme SSM; competente vizate; profilul agentului economic la care se desfasoara practica; jurnalul zilnic al activitatii s.a.
In etapa 1 de derulare a proiectului InnoCENT NORD-VEST in perioada mai-iunie au avut loc 3 Ateliere Antreprenoriale in cadrul carora participantii au beneficiat timp de 3 zile de servicii complete de cazare si masa, iar pe toata perioada acestor evenimente au avut parte de sfaturi si exemple de bune practici din partea expertilor proiectului InnoCENT NORD-VEST si a invitatilor speciali.
Atelierele au avut ca scop cunoasterea beneficiarilor si ca teme principale s-a discutat despre comunicarea in afaceri, stagii de marketing, managementul financiar, managementul de firma ( logistica, networking), gestionarea resurselor umane, evaluarea angajatilor, identificarea de nevoi de formare profesionala si personala, cunoasterea legislatiei in vigoare si metodele de aplicare (cadrul juridic aplicabil), dezvoltarea durabila, egalitatea de sanse si non discriminare si notiuni de identificare a pietei de desfacere.
Va multumim pentru sustinerea acordata si cooperarea de care ati dat dovada. Pe aceasta cale felicitam castigatorii concursului planului de afaceri si multumim tuturor participantilor pentru implicare, va invitam sa ne urmariti si in etapele urmatoare de derulare a proiectului „InnoCENT NORD-VEST” POCU/829/6/13/141999, atat pe site-ul Asociatiei Getica cat si pe pagina de Facebook, unde vom comunica urmatoarele activtiati.
Echipa proiectului InnoCENT NORD-VEST va doreste succes in tot ce intreprindeti si va asteptam la viitoarele evenimente.