„Am invatat un truc important: pentru a-ti dezvolta capacitatea de a anticipa, trebuie sa-ti antrenezi capacitatea de a analiza privind in urma”.

„Opusul jocului nu este munca.

 Este depresia”.

Animal spiritual: caracatita „nuca de cocos”

            Dr. Jane McGonigal este cercetatoare afiliata in cadrul Institutului  for The Future si autoare a cartii Realitty Is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World ( Realitatea se destrama: de ce jocurile ne fac mai buni si cum pot schimba ele lumea), bestseller New York Times. Activitatea ei a fost prezentata in The Econimist, Wired si in The New York Times. A fost desemnata drept unul dintre „Primii 100 cei mai creativi oameni din afaceri” de catre Fast Company. Conferintele sale TED despre jocuri au fost urmarite de peste 10 milioane de ori.

TETRIS CA TERAPIE

            Adormi greu? Incearca 10 minute de Tetris. Cercetarile recente au aratat ca Tetrisul – sau Candy Crush Saga sau Bejeweled – poate sa ajute la suprascrierea vizualizarii negative, lucru care are aplicatii in cazul dependentelor (cum ar fi mancatul excesiv), in prevenirea sindromului de stres posttraumatic si, in cazul meu, al insomniei caracterizate de dificultatea de a adormi. Date fiind caracteristicile intense vizual si de rezolvare a problemelor ale acestor jocuri, Jane explica:

            „Ai niste flashback-uri (spre ex., vezi blocuri care cad sau  piese care se schimba). Ele ocupa centrul de procesare vizuala din creier, astfel incat nu-ti poti imagina lucrul dupa care tanjesti (sau care te obsedeaza, acesta fiind la randul sau foarte vizual). Efectul acesta poate sa dureze 3-4 ore. Se pare ca, daca joci Tetris dupa ce ai fost martorul unui eveniment traumatic (la modul ideal, in decurs de 6 ore, dar efectul s-a demonstrat si la 24 de ore), aceasta previne amintirile vizuale si reduce simptomele tulburarii de stres post-traumatic.”

FAPT PUTIN CUNOSCUT

Am intervievat doua persoane care au un frate geaman identic: pe Jane McGonigal si pe Caroline Paul. Ambele au avut experiente in timp real de „aactiune stranie la distanta”: simteau sau percepeau experientele fratelui geaman.

  • Documentare recomandate

G4M3RS: A Documentary ( poate fi gasit gratuit pe YouTube)

The King of Kong

  • Cele mai daruite sau recomandate carti

Finite and Infinite Games (jocuri finite sau infinite), de James Carse

Suffering Is Optional (Suferinta este optionala), de Cheri Huber

  • Exista citate dupa care iti traiesti viata sau la care te gandesti des?

„<< Orice afirmatie utila despre viitor ar trebui sa para ridicola la inceput >>, al lui Jim Dator. Si de asemenea: << In ceea ce priveste viitorul, este mult mai important sa dai dovata de imaginatie decat sa ai dreptate >>, al lui Alvin Toffer. Amandoi sunt futurologi faimosi. Aceste citate imi amintesc ca ideile care transforma lumea vor parea absurde pentru majoritatea oamenilor si ca cea mai utila activitate pe care o pot desfasura este sa extind granitele lucrurilor considerate posibile. Daca lucrurile pe care le fac par rezonabile majoritatii oamenilor, inseamna ca nu lucrez intr-un spatiu suficient de creativ si de inovator!”

  • Un lucru pe care il crezi, dar pe care altii il considera nebunesc?

„Cred ca nu ar trebui sa critici public pe cineva sau ceva decat daca este vorba de morala sau etica. Orice lucru negativ pe care il spui ar putea sa strice ziua cuiva sau, si mai rau, sa franga inima cuiva, sau pur si simplu sa transforme o persoana care ti-ar putea fi aliat in viitor intr-una care nu va uita niciodata ca ai criticat-o prea dur sau pe nedrept. Astazi este ceva obisnuit sa te plangi sau sa critici munca altora in social media sa sa ataci pe cineva in haita pentru o jicnire inchipuita. Eu n-o voi face. Nu e treaba mea sa fiu criticul lumii si as prefera sa nu exclud vreun viitor aliat”.

Sursa: “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.