Nicolas McCarthy  s-a nascut in 1989 fara mana dreapta si a inceput sa cante la pian la varsta de 14 ani. I s-a spus ca nu va reusi niciodata sa cante la concerte. Scepticii se inselau. Cand a absolvit prestigiosul Royal Collage of Music din Londra in 2012 s-a scris in presa din intreaga lume, el devenind singurul pianist cu o singura mana care a absolvit Royal Collage of Music, in lunga sa istorie de 130 de ani.

Nicholas a sustinut recitaluri pe tot globul, cantand alaturi de Coldplay si interpretand Imnul Paralimpic in fata unui public de 86.000 de persoane si a jumatate de miliard de telespectatori din intreaga lume, printre altele. Primul sau album, intitulat SOLO, cuprinde 17 piese din repertoriul pentru mana stanga, piese care cuprind trei secole, si a fost lansat in toata lumea, fiind primit cu mult entuziasm.

FRANZ LISZT

Mi-e rusine sa recunosc ca nu auzisem niciodata de Liszt inainte de conversatia cu Nicholas. Acum face parte din lista mea obisnuita de muzica.

Cauta pe youtube „Best of Liszt” (Halidon Music):

„Franz Liszt se numara printre marii compozitori romantici ai muzicii pentru pian. A fost realmente considerat drept super – virtuozul secolului al XIX lea”. 

MUZICIENI  MAI PUTINI CUNOSCUTI DE DESCOPERIT?

„Concertele pianistei argentiniene Martha Argerich. Este pur si simplu supraomeneasca. Acum este destul de in varsta, dar continua sa cante. Vine la BBC Proms anul acesta. In lumea noastra are un statut de semizeu”.

TF: Acum o ascult regulat. Daca vrei sa-ti explodeze mintea, cauta concertul nr.1 pentru pian de Tchaikovsky, interpretat de Martha Argerich si Charles Dutoit, si du-te la minutul 31.

SA JOCI CU BATAIE LUNGA

Nicholas explica de ce s-a hotarat sa se specializeze in repertoriul pentru mana stanga, in loc sa-si foloseasca si „manuta” dreapta, o prelungire foarte scurta din cot a antebratului:

„Este vorba despre un lucru pe care mi l-a spus profesorul meu de la vremea aceea:<< Nu vrei sa devii un scamator>>. Mai ales cu toate talentele care apareau la show-urile de televiziune, care tocmai incepeau sa se impuna pe atunci. Era perioada de inceput a Britain’s Got Talent…Sunt atat de usurat ca i-am urmat sfatul, pentru ca as fi fost genul acela de scamator care, poate, reusea sa faca niste bani la repezeala in primii doi ani, dar nu m-as fi bucurat niciodata de respectul de care ma bucur acum ca pianist si cu siguranta nu as fi avut cariera pe care am avut-o pana acum si pe care vreau sa o continui pe la 60 de ani.

CEA MAI BUNA ACHIZITIE A LUI NICHOLAS CARE A COSTAT 100$ SAU MAI PUTIN:

Aparatul pentru aromaterapie Neals’Yard, pe care il foloseste in fiecare zi cand este acasa: „ Am descoperit ca (geraniumul) ma relaxeaza dar, in acelasi timp, ma face sa ma simt suficient de energizat incat sa pot lucra”.

TF: Am inceput sa folosesc uleiul de geranium la scurt timp dupa acest podcast, cand adunam idei pentru aceasta carte. Cumva nu aveam un astfel de aparat, am inceput prin a pune cateva picaturi si, dupa aceea, sa ma ung un pic pe gat, aproape de urechi. Indiferent ca este vorba de placebo sau nu, am simtit ca am semnificativ mai multa energie. Ulterior, am cumparat un aparat pentru aromaterapie InnoGear de 200 ml, din „fibra din lemn” (majoritatea aparatelor par de proasta calitate altfel), pentru uz casnic.

Sursa: “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.