Zi de zi, nenumarati oameni se gandesc cu pesimism la viitorul lor si, din pacate, multi dintre ei nu beneficiaza de un mediu pozitiv sau de sprijin din partea semenilor. Dar tu faci parte dintr-o mare comunitate de oameni pozitivi, suntem alaturi de tine.

Daca esti inconjurat de persoane pozitive si fericite si iti place ceea ce faci, inseamna nu doar ca duci o viata fericita, ci si ca esti mult mai eficient si poti trai mai mult. Studiile stiintifice au demonstrat ca persoanele care au o atitudine pozitiva, care pun pasiune in ceea ce fac si au vise de indeplinit traiesc cu 7-10 ani mai mult decat restul.

Un alt beneficiu al optimismului este respectul de sine, care, la randul sau, te poate ajuta sa atingi succesul in tot ceea ce faci. Pentru a ne pastra o atitudine pozitiva trebuie sa evitam gandurile si sentimentele negative. Cei care isi pot schimba gandurile isi pot schimba si viata.

Oamenii au nevoie de persoane optimiste, ca sa se poată atasa de ele si sa incerce sa-si imbunatateasca perspectiva de ansamblu asupra vietii.

Voi, toti cei care aveti o atitudine pozitiva si sunteti optimisti, faceti un serviciu extraordinar semenilor vostri!

Radiind optimism, ii ajutati sa isi salveze vietile, sperantele si visurile!

Optimismul si sanatatea

O serie de studii recente au demonstrat ca persoanele optimiste si cu o atitudine pozitiva prezinta un risc redus de aparitie a bolilor si ca sunt, in general, mai sanatoase decat restul.

Optimismul poate fi, deci, folosit pentru prevenirea bolilor! Ca efect al gandurilor noastre, diferiti hormoni si substante chimice sunt eliberate in fluxul sanguin. Aceste substante ne pot influenta nivelul de energie, dispozitia si starea generala, avand astfel un impact important si asupra performantei noastre de la locul de munca si de acasa. Nu exista niciun dubiu ca mintea si corpul sunt inseparabile: gandurile ne pot influenta organismul, si invers.

De asemenea, aceasta inseamna ca ne putem modela cum dorim viata si viitorul.

Secretul fericirii

  • Accepta trecutul si „inchide” poarta acestuia.
  • Traieste prezentul cu satisfactie.
  • Indreapta-te spre viitor cu o atitudine pozitiva.
  • Fa pasi concreti catre o viata mai sanatoasa si mai prospera.

Sunt convins ca. ceeace facem acum si in viitor conteaza! Nu trecutul ne determina viitorul, ci doar gandirea noastra pozitiva si pasii concreti pe care ii facem!

Secretul succesului in afaceri

Optimistii sunt deschisi la minte si la inima. Iar ceilalti vad si simt acest lucru si sunt atrasi de persoanele optimiste. Daca esti optimist, oamenii te vor considera atragator, iar aceasta calitate te va ajuta sa duci o viata de calitate. Atitudinea si comportamentul pozitiv te ajuta nu doar sa iti atingi scopurile personale, ci, in acelasi timp, te fac sa te simti foarte bine!

Importanta dorintei de a invinge

Astazi expertii considera ca succesul nu este doar rezultatul dorintei de a invinge, ci si al dispozitiei indispensabile de a face tot ce-ti sta in putinta pentru a-l atinge. Cei care isi doresc sa cunoasca succesul trec imediat la actiune si fac ceea ce e necesar pentru succes, daca e posibil chiar astazi!

Optimistii duc o viata plina de speranta

In orice situatie ne-am afla, trebuie sa incercam sa ne pastram gandirea pozitiva si sa ne modificam actiunile intr-un asemenea mod incat sa fim energici, sanatosi si plini de speranta. Unii spun ca oamenii care spera prea mult sunt naivi. Ei bine, cu riscul ca toti scepticii din lume sa ma considere naiv, eu tot imi voi trai viata cu speranta, optimism si cu inima deschisa!

“O inima vesela este un bun medicament”,a scris un rege intelept al Israelului antic, cu circa 3000 de ani in urma. In prezent, medicii sunt de acord cu aceste cuvinte inteleple, insa multi dinlre noi poate ca nu sunt din fire ‘veseli’. Putini sunt cei care nu ajung coplesiti de presiunile vietii cotidiene ce genereaza dezamagire si ne fac sa fim pesimisti. Cu toate acestea, cercetari recente au dezvaluit ca, in pofida problemelor vietii, merita sa fim optimisti.

Optimismul este definit drept, atitudine a omului care priveste cu incredere viata si viitorul; tendinta de a vedea latura buna, favorabila a lucrurilor” (Dictionarul explicativ al limbii romane). Cum reactioneaza o persoana optimista cand are un esec? Nu crede ca totul se termina aici. Aceasta nu inseamna ca refuza sa vada realitatea ci dimpotriva inseamna ca o accepta si analizeaza lucrurile. Apoi, daca situasia ii permite, ia masuri ca sa schimbe sau chiar sa imbunatateasca lucrurile.

In schimb, o persoana pesimista se invinovateste adesea pentru necazurile ei. Ea se gandeste ca nu se mai poate remedia nimic si ca totul s-a intamplat pentru ca este incompetenta, ca nu arata bine ori ca nu face nimic bun. Ca urmare, se resemneaza si nu mai intreprinde nimic.
Ne afecteaza optimismul sanatatea si bunas-tarea? Da! O echipa de specialisti de la Clinica Mayo din Rochester (Minnesota, SUA) a efectuat un studiu pe un lot de peste 800 de pacienti, timp de 30 de ani. Concluzia studiului? Persoanele optimiste au o sanatate mai buna si traiesc mult mai mult. De asemenea, cercetatorii au constatat ca optimistii fac fata mai bine stresului si sunt mai putin predispusi la depresie. Totusi, nu e deloc usor sa fii optimist intr-o lume in care problemele par sa se inmulteasca. Nu este surprinzator ca multora le e greu sa gandeasca pozitiv. Ce se poate face? Mai jos veti gasi cateva sugestii care v-ar putea fi utile.
Desi buna dispozitie nu vindeca bolile, ea poate totusi contribuie la o sanatate mai buna si la o viata plina de satisfactii.

Cateva sugestii pentru a fi mai optimisti

  • Cand iti vine in minte gandul ca nu te vei putea bucura de ceva sau ca nu vei reusi sa faci un anumit lucru, respinge-l imediat! Gandestete mai degraba ca vei avea succes
  • Cauta sa gasesti placerea in ceea ce faci. Indiferent de munca pe care il efectuezi, straduiestete sa gasesti acele aspecte legate de ea care iti aduc satisfactii.
  • Alegeti prietenii dintre cei care privesc viata cu optimism
  • Cand poti schimba lucrueile, actioneaza. Dar cauta sa accepti situatiile pe care nu le poti schimba.
  • Noteaza zilnic trei lucruri frumoase care ti s-au intamplat.

Studiile de psihologie pozitiva au aratat ca o atitudine pozitiva , impreuna cu o conceptie optimista si o gandire pozitiva au capacitatea de a ne ameliora sanatatea si a ne darui o mai mare fericire .

Se pare ca , atunci cand ai o atitudine pozitiva fata de viata , ai mai mari sanse de a trai mai mult si mai bine , dar si de a te bucura intr-o mai mare masura de succes.

Ce este atitudinea ? Atitudinea reprezinta o pozitionare mentala fata de un mod de gandire sau traire , sau o orientare personala catre credinta ta intima . O atitudine pozitiva este , asadar , tendinta generala de a fi optimist si increzator in realizarea sperantelor tale.

Puterea gandirii pozitive O atitudine pozitiva si o gandire optimista aparute timpuriu in viata pot prezice o stare buna de sanatate si capacitatea de a trai intr-un mod fericit. Un studiu realizat la Universitatea din Harvard a aratat o corelatie stransa intre gandirea optimista a studentilor si sanatatea de care s-au bucurat mai tarziu, dupa varsta de 40 de ani.

In cartea sa , “Un abecedar in psihologia pozitiva” , Christopher Petersen subliniaza ca “…optimismul are beneficii demonstrate , iar pesimismul ne incarca cu dificultati… Optimismul a fost intotdeuna legat de o stare de spirit pozitiva si un bun moral , de perseverenta si capacitate de rezolvare eficienta a problemelor , de o cariera reusita in studiile universitare , atletism , armata si succes politic , popularitate , sanatate si chiar o viata mai lunga si eliberare de orice fel de trauma.”

Chiar daca ai fost pesimist si ai avut o gandire negativa de-a lungul unui mare interval de timp , niciodata nu este prea tarziu sa iti schimbi modul de gandire si sa te bucuri de beneficiile unei atitudini pozitive.

Caracteristicile atitudinii pozitive si optimismului Optimistii cred ca sunt meniti sa intalneasca in viata numai lucruri bune si, din aceasta cauza , lucrurile bune apar , in general , in calea lor. Daca , in schimb , li se intampla ceva rau , optimistii sunt inclinati sa creada ca acesta este doar un accident izolat , o anomalie sau ceva care le-a scapat de sub control ; optimistii sunt convinsi ca asa ceva nu se va mai intampla si ca lucrurile vor merge mai bine in viitor.

Gandirea pozitiva necesita practica Daca esti o persoana ale caror prime ganduri despre intelesul unui lucru sau eveniment intamplat au o tenta negativa , ar trebui sa te incurajeze faptul ca primul pas catre o atitudine pozitiva si o gandire pozitiva consta in a-ti permite inca un gand despre lucrul sau evenimentul respectiv. Gandurile sunt sub controlul nostru. Modul tau pesimist de gandire reprezinta o obisnuinta , iar obisnuintele pot fi schimbate.

Atunci cand iti surprinzi un gand pesimist despre un eveniment din viata ta , mai intai trebuie sa evaluezi realitatea. In ce a constat evenimentul ? Care sunt faptele (si nu temerile tale interioar ) ? Intr-o urmatoare etapa , trebuie sa te gandesti la o explicatie alternativa a evenimentului si la evenimente viitoare. Atunci cand masina ta veche incepe subit sa scoata un zgmot suspect , te poti cufunda intr-o atitudine pesimista , gandindu-te la cat de scumpa va fi reparatia, sau poti apela la atitudinea optimista , spunandu-ti ca poate o mica reparatie va rezolva problema.

Incearca sa urmezi acest tipar de gandire , repetandu-ti zilnic o afirmatie precum : Atunci cand am un gand negativ , trebuie sa evaluez faptele si sa ma gandesc la alternative pozitive care se conformeaza , de asemeni, faptelor.

Daca practici sistemul de gandire pozitiva descris mai sus , in curand, acest tip de atitudine va incepe sa apara in tine in mod natural. La un moment , ai putea fi uimit de descoperirea ca , pur si simplu, incepi sa te simti mai bine prin inglobarea acestei atitudini pozitive.

Va fi necesar , cu timpul, sa inveti sa folosesti afirmatiile pozitive , care iti pot intari atitudinea pozitiva.

Mecanismul de dezvoltare personala ar putea fi exprimat prin urmatoarea formula :

Gandire pozitiva + afirmatie pozitiva = atitudine pozitiva

Afirmatiile pozitive si exersarea atitudinii  O afirmatie este o declaratie, o intarire sau o afirmare a unei puternice credinte. Folosirea regulata a afirmatiilor pozitive consolideaza gandirea pozitiva si poate infrange efectele unei anterioare atitudini negative. Folosirea zilnica a afirmatiilor pozitive poate fi o eficienta cale de antrenament personal atunci cand structura generala a afirmatiei este bine inteleasa si utilizata.

Ce este o buna afirmatie pozitiva ?  Structura unei astfel de afirmatii este de o importanta vitala. Daca cuvintele folosite nu sunt potrivite , afirmatia poate avea un efect advers.

Primul si cel mai important lucru care trebuie stiut despre o eficienta afirmatie este ca ea trebuie sa fie construita la persoana intai. Orice afirmatie pozitiva puternica incepe cu prenumele “Eu”.

O a doua cerinta este una care le da batai de cap multor oameni : afirmatia trebuie sa fie la timpul prezent. In caz contrar , potentialul afirmatiei este cu mult diminuat.

Cu cateva exceptii , primele doua cuvinte ale afirmatiei trebuie sa fie “Eu sunt”. Cuvintele “Eu sunt” incorporeaza prima persoana si timpul prezent , conferind afirmatiei un puternic inceput. Un exemplu de afirmatie eficienta poate fi : “Eu sunt o persoana pozitiva”.

In acest punct , multi oameni fac o mare greseala. Intrucat nu se comporta inca ca o persoana pozitiva , ei incearca sa evite timpul prezent , preferand o declaratie mai slaba , de genul : “Voi incerca sa fiu o persoana mult mai pozitiva.”

Daca vei citi aceste doua exemple cu voce tare , vei simti imediat diferenta de energie si forta.

Incarcatura emotionala si afirmatia puternica zilnica  Oamenii insufletiti de sentimente pot ingloba cu o mai mare usurinta o afirmatie zilnica. Pasiunea emotionala de a atinge un obiectiv reprezinta o inepuizabila sursa de energie si furnizeaza hotarare in relizarea unui tel. Declaratia “Eu sunt” poate fi o afirmatie ferma si emotionala / pasionala. Declaratia de tipul “Voi incerca” este numai una a sperantei si a visului.

Pentru a potenta o afirmatie pozitiva ii poti adauga o incarcatura emotionala sau afectiva, precum in urmatorul exemplu : “Sunt mandru si fericit acum pentru ca sunt o persoana pozitiva”. In crearea si folosirea unei afirmatii pozitive sunt implicate si alte aspecte , precum vizualizarea , modalitatea in care obisnuinta gandirii poate contrabalansa o eficienta afirmatie pozitiva , si constientizarea afirmatiilor accidentale.

Cu totii avem zile mai bune si zile mai proaste, experiente in viata ce ne duc intr-o stare nu prea placuta, stare ce ne pune pe ganduri, cautand raspunsuri, neprimindu-le ajungem sa intram intr-o mica depresie, o stare in care nu te recunosti ca si persoana. Solutia este OPTIMISMUL! …Stiu, usor de spus ve-ti spune, dar va voi da argumentele necesare pentru a gandi OPTIMIST.

Comparand o persoana optimista cu una pesimista veti observa ca optimistuleste binedispus chiar si in zilele in care ploua, pe cand pesimistulva avea o stare de somnolenta si nervozitatea. Daca stai sa o gandesti, de ce sa te stresezi? Optimistul este calm, psihicul lui lucreaza normal, pe cand cel al pesimistului este agitat, practic mai nesanatos.

Rolul optimismului atunci cand vine vorba despre atingerea obiectivelor:

Vezi oportunitati acolo unde altii vad doar piedici. Unghiul din care privesti o problema este esential pentru rezolvarea ei. Daca vezi doar obstacole peste tot, vei ajunge mult mai greu la capatul drumului. 

Te ajuta sa te mobilizezi. Pesimismul te paralizeaza si simti ca nu mai ai niciun fel de motivatie. Daca tu crezi ca nu te asteapta nimic bun, atunci nici nu iti vei aduna puterile ca sa avansezi in directia indeplinirii obiectivului. 

Iti revii mai repede in urma esecurilor. Cu ajutorul optimismului, iti vei regasi mai repede seninatatea care te ajuta sa nu te descurajezi si starea de spirit ti se va imbunatati, ceea ce te va ajuta sa te concentrezi mai bine asupra lucrurilor pe care vrei sa le duci la bun sfarsit.

Exista un risc mai mic sa suferi de depresie sau sa te imbolnavesti. O persoana optimista are in organism un nivel mai scazut de cortizol (hormonul stresului), care, in cantitati mari, ne afecteaza sanatatea.  

Vei avea o stima de sine mai mare. Reusitele duc la cresterea increderii in propriile forte, ceea ce iti asigura pe mai departe doza necesara de optimism ca sa poti avansa pe drumul pe care ti l-ai propus. 

Suport social. Optimistii au, in general, mai multi prieteni, care ii ajuta in perioadele mai stresante, le ofera sprijin si cunostinte, astfel incat sa termine cu succes ceea ce au inceput.

OPTIMISMUL ESTE O ATITUDINE! INVATA-L, FIINDCA VEI AVEA DOAR DE CASTIGAT!!!