Meserii din industria ospitalitatii
 
 
Industria ospitalitatii este unul dintre cele mai dinamice, pline de energie si de provocari domenii. Fie ca vorbim de restaurante, hoteluri, croaziere sau modalitati de a-ti petrece timpul liber, nevoia oamenilor de a se simti ca acasa a transformat ospitalitatea intr-o adevarata arta.
Astfel, aceasta industrie este reprezentata de oameni pasionati, creativi, entuziasti, cu o resursa inepuizabila de zambete si de buna dispozitie.
 
 
·      Care este rolul angajatilor din industria ospitalitatii?
 
Misiunea lor este de a le oferi clientilor o stare de relaxare si detasare fata de orice griji pe care le-ar avea si de a crea un mediu cat mai confortabil pentru psihicul acestora.
In ciuda faptului ca industria ospitalitatii este un sector in care exista o multitudine de locuri de munca, selectia angajatilor este una riguroasa intrucat serviciile prestate de acestia catre clienti trebuie sa fie de un nivel inalt.
 
Un recrutor urmareste o serie de calitati necesare acestei industrii atunci cand vine vorba despre angajarea unei persoane. Profilul ideal al angajatului contine anumite puncte forte fara de care succesul nu ar exista in aceasta afacere.
 
·      Flexibilitatea si profesionalismul se numara printre aceste calitati deoarece viitorii angajati trebuie sa inteleaga ca orice problema a oaspetilor devine problema lor pentru care trebuie sa caute solutii imediat intr-un mod impecabil.
·      Atentia la detaliile legate de client. Serviciile sunt strict legate de client, iar pentru asta, tu ca angajat si ca responsabil pentru starea morala a oaspetilor trebuie sa fii in permanenta legatura cu nevoile lor, sa le anticipezi si sa le transformi in puncte forte.
·      Empatia reprezinta una dintre cele mai importante atributii pe care un angajat ar trebui sa o dobandeasca. Sentimentul de empatie si relatia creata dintre angajat si oaspete vor asigura un mare succes al afaceri si implicit al viitorului profesional al angajatului.
 
 
Este foarte bine stiut ca in aceasta industrie se cauta foarte multi tineri intocmai pentru ca acestia sunt o fire energica, plina de entuziasm si de creativitate, cautand tot timpul noi oportunitati de a evolua.
 
Te-ai intrebat vreodata care sunt cele mai populare meserii din industria ospitalitatii in randul tinerilor din ziua de azi?
 
 
BARMAN
– se ocupa cu preparea si servirea bauturilor intr-un bar, restaurant, hotel, evenimente private
Curs Barman - Succes.md
 

OSPATAR
–       Se ocupa cu oferirea de servicii culinare de exceptie clientilor
 
 
AJUTOR DE BUCATAR/BUCATAR
–       Au rolul de a prepara mancarea comandata de clienti la cele mai inalte standarde
         
                   
 
BARISTA
–       Este o persoana care pregateste si serveste bauturi pe baza de cafea espresso si bauturi regulate de cafea
                            
 
Ce au in comun toate aceste meserii?

 
Acestea reprezinta cele trei elemente esentiale ale unui angajat din industria ospitalitatii. Dobandind aceste calitati, valoarea angajatului pe piata poate creste de la o zi la alta datorita serviciilor excelente pe care le ofera clientilor si a feedback-ului primit din partea acestora.
 
 
 
Ce este barmanul si cu ce se ocupa?
 
Barmanul este o persoana care prepara si serveste bauturi non-alcoolice si bauturi alcoolice, care lucreaza in restaurante, hoteluri, dar si la petreceri private. Acesta se asigura ca oamenii primesc ceea ce comanda si le asigura astfel starea de bine.
 
Meseria de barman se dovedeste a nu fi atat de usoara pe cat se pare. De fiecare data cand un client vine la tine, tu ca barman va trebui sa te ridici cel putin la nivelul asteptarilor clientului tau. Totodata, in aceasta meserie creativitatea reprezinta un mare atuu mai ales cand vine vorba despre combinarea gusturilor si de crearea unor cocktail-uri cu adevarat delicioase.
 
Poate ca prima intrebare care iti rasare este legata de castigurile unui barman.
Inca de la bun inceput ar fi bine sa stii ca in aceasta meserie trebuie sa ii castigi pe clienti de partea ta prin amabilitate si atentia la nevoile lor. Pe langa faptul ca interactionezi cu oamenii si legi relatii frumoase de prietenie, bacsisul castigat dupa o seara de weekend de exemplu ar putea sa fie cat salariul tau pe o luna. Totul tine de aptitudinile tale!
 
Jobul de barman este unul provocator deoarece trebuie sa fii inspirat in preparea bauturilor, sa stii ce cantitati folosesti pentru fiecare cocktail, sa interactionezi cu clientii si sa te asiguri de gusturile lor pentru a crea ceva special si personalizat. Rolul tau de barman devine astfel unul de magician care trebuie sa creeze o atmosfera de vis in jurul barului clientilor.
 
Daca pana acum iti place ideea de a lucra pe un post de barman, atunci hai sa iti prezint o lista cu responsabilitatile unui barman:
·      Vei primi clienti si le vei prezenta meniul, oferindu-le chiar si bauturi personalizate;
·      Te vei asigura ca iti servesti clientii cu bauturile dorite, ba chiar si cu mici gustari( fructe, chips-uri, etc );
·      Fiecare comanda trebuie inregistrata in casa de marcat si vei incasa banii de la clienti;
·      De asemenea, este responsabilitatea ta sa schimbi butoaiele de bere de la draft, sa aprovizionezi barul cu sticlele de bautura si sa ai in permanenta gheata, fructe si alte ornamente decorative pentru cocktail-uri;
·      Daca nu ai un coleg chelner, va trebui sa debarasezi barul si mesele goale de pahare si lasi curatenie in urma ta;
 
Ca orice meserie, cea de barman are si ea plusurile si minusurile ei pe care ar trebui sa le iei in considerare:
       AVANTAJE
 
§  Poti invata foarte usor aceasta meserie, mai ales ca nici nu iti trebuie o scoala pentru ea. Totusi, daca vrei sa lucrezi in locatii mai atractive si care te platesc mai bine, iti sugeram sa urmezi un curs de barman pentru a-ti propulsa cariera catre alt nivel;
§  Este o meserie care iti pune imaginatia la treaba avand in vedere faptul ca amestecarea bauturilor ( cu sau fara alcool ) reprezinta esenta meseriei.
§  Este un job flexibil pe care il poti practica in multe locatii precum restaurantele, hotelurile, evenimentele private, etc.;
§  Daca iti faci treaba asa cumsecade si dobandesti cele trei caracteristici prezentate in triunghi, bacsisul primit de la clienti o sa fie unul pe masura;
§  Nu in ultimul rand, ai ocaza de a testa bauturi si de a-ti rafina gusturile
      
      DEZAVANTAJE
 
§  Job-ul de barman este unul solicitant intrucat vei lucra in ture de 8-10 ore staand in picioare;
§  Salariile sunt relativ mici, mai ales daca te afli la inceput de drum sau daca lucrezi intr-un bar nu tocmai popular;
§  Cel mai probabil o sa faci ture de weekend, dar si de sarbatorile legale ( cu mici exceptii );
§  Vei interactiona cu clienti difcili care se gandesc si razgandesc pana sa comande ceva;
 
 
 
CONCLUZII:  Meseria de barman este o meserie de viitor, pe urma careia primesti o noua experienta de viata, cunosti oameni noi si cel mai important, lucrezi intr-un mediu in care inevitabil te vei distra si te vei simti bine. Astfel, meseria de barman inglobeaza munca cu distractia.
 
 
 
 
Ce este ospatarul si cu ce se ocupa acesta?
Majoritatea oamenilor se intorc intr-un restaurant daca sunt serviti cu gustari delicioase, dar si din pricina personalului amabil si calduros. Un bun exemplu in acest sens este ospatarul, cel care asigura clientilor unui restaurant o experienta culinara deosebita printr-o servire impecabila, agreabila, avand ca rezultat intoarcerea oamenilor in acelasi local.
Inca de cand paseste un client pe usa restaurantului, ospatarul are rolul de  a-i intimpina cu un zambet larg, inducandu-le astfel o stare de bine oaspetilor; el are o responsabilitate imensa in fisa postului care implica asigurarea clipelor de neuitat al clientilor.
Daca esti rabdator, ai personalitate si te consideri o fire perseverenta, atunci aceasta meserie este perfecta pentru tine. De asemenea, un atuu pentru meseria asta il reprezinta capacitatea ta rapida de a face decizii si de a te face placut clientilor. Atentia la detalii si abilitatea de a face multitasking te pot propulsa pentru o cariera de ospatar.
Ca si in meseria de barman, castigurile lunare ale unui ospatar se pot compensa cu bacsisul obtinut dupa o seara de weekend sau un eveniment privat spre exemplu. Trebuie sa stii de la bun inceput ca salariul unui ospatar poate varia de la un loc la altul, in functie de profilul restaurantului ales. De exemplu, la saloanele de nunti si restaurantele cu o reputatie buna (mai ales cele din zona centrala a oraselor) vei castiga mai mult decat la terasele si cafenelele de cartier. De asemenea, experienta de lucru pe care o ai iti poate mari sansa de a obtine un venit mai bun.
 
 
 
 
Printre responsabilitatile meseriei se numara :
 

 
Ospatarul ideal este o fire extroverta si are o inclinatie inspre a se face placut si inspre a multumi clientii, oferindu-le o experienta culinara excelenta. Sunt niste oameni perfecti pentru munca in echipa si sunt dornici de a realiza conexiuni prietenoase cu staff-ul si in special cu clientii localului.
 
Pentru a fi angajat pe acest post iti trebuie un certificat care atesta ca ai formarea profesionala pentru aceasta functie, iar unele dintre cele mai eficiente metode este de a urma un curs de ospatar in care o sa ai parte de informatie si foarte multa practica in sali special amenajate, dar si restaurante cu scopul de a te forma cat mai bine pentru acest post.
 
 
 
·      Nivelul salarial pentru postul de ospatar este situat intre 1700-2900 RON brut pe luna cu posibilitate de avansare in pozitie ( ospatar sef, sef de restaurant ), care implicit ridica nivelul salarial.
 
·      Pe langa banii primiti in baza contractului de munca, poti sa te alegi si cu un bacsis in functie de calitatile personale, morale si sociale si in functie de cat de placuta este compania ta in fata oaspetilor.
 
 
Printre avantajele postului de ospatar se numara dinamica de care ai parte, interactiunea cu oamenii din jurul tau, un salariu atractiv, dar si posibilitatea de a avansa in functie de evolutiile tale. Singuruldezavantaj al acestei meserii este faptul ca ai putea sa lucrezi in ture lungi, de noapte sau chiar si de sarbatori, cu mici exceptii.
 
 
 

 
Ce este ajutorul de bucatar si cu ce se ocupa acesta?
 
·      Scurta introducere
 
Ei bine, ajutorul de bucatar este acea persoana dornica sa invete arta culinara, fiind ucenic unui bucatar sef. Ajutorul de bucatar il ajuta pe chef sa prepare mancarea, invatand concomitent o sumedenie de tehnici de a gati si de a aranja estetic farfuria cu mancare.
Ce e si mai bine este faptul ca pentru a fi ajutor de bucatar nu trebuie sa ai o experienta anume in spate sau vreun curs de specializare facut. Singurele cerinte pentru a aplica pentru acest post este sa fi terminat cele 10 clase sau chiar liceul.
 
·      Responsabilitati zilnice
 
Atunci cand vorbim de ajutor de bucatar, acesta trebuie sa se asigure ca dispune de un efort fizic si psihic pentru a reusi sa indeplineasca task-urile primite. Printre acestea se numara spalarea vaselor, debarasarea zonei de lucru, precum si mentinerea barului de lucru cat mai curata.
Cand vorbim despre preparea felurilor de mancare, ajutorul de bucatar se asigura inainte ca toate ingredientele sunt spalate/curate/taiate/pregatite, iar gramajul este respectat intocmai pentru a nu se gresi reteta.
Igiena echipamentelor reprezinta o responsabilitate importanta a ajutorului de bucatar intrucat acestea trebuie sa fie spalate, igienizate si pregatite pentru bucatarul sef.
 
·      Aptitudini necesare
 
Cunostiintele culinare reprezinta un lucru foarte important pentru un ajutor de bucatar, in masura in care acesta trebuie sa stie care sunt pasii pentru a gati, sa stie retetele, dar in acelasi timp sa fie dornic sa invete.
Efortul fizic este un element la care vei fi supus din cauza orelor lungi in care vei sta in picioare, iar stresul poate reprezenta un inamic la inceput, insa cu timpul te vei obisnui si vei face fata oricarei provocari.
De asemenea, bucatria este un loc in care se practica doar munca in echipa. Astfel, daca ai abilitati de comunicare poti face parte dintr-o echipa de oameni de la care cu siguranta vei avea ceva de invatat.
 
·      Castiguri lunare
 
Salariul unui ajutor de bucatar depinde foarte mult de volumul de munca, de restaurantul la care munceste, programul de lucru. Cu toate acestea, inca din primele luni ale tale ca ajutor de bucatar, salariul aproximaitv este de 2000 de lei net. Nu uita, in aceasta meserie poti avansa doar daca esti cu adevarat pasionat si dedicat bucatariei, iar visul fiecarui om care ajunge in bucatrie este de a ajunge bucatar sef sau chef cum mai este cunoscut. Tine doar de tine sa ajungi cat mai sus!
 
 
Ce este un barista?
 
Barista reprezinta persoana care se ocupa cu preparea bauturilor de cafea de tip espresso sau din orice tip de cafea. Aceasta meserie necesita multa atentie si dedicare pentru ca in zilele de astazi exista foarte multe persoane care beau cafea, iar pretentiile pentru gustul cafelei sunt destul de ridicate.
 
Este foarte important sa fie respectate conditiile de igiena, iar toate echipamentele sa fie curatete permament.
 
Ca barista vei interactiona tot timpul cu oamenii, astfel ca ai nevoie de abilitati de comunicare. Trebuie sa ai cunostiinte despre cafea in general, despre boabele de cafea, spuma de lapte, cum se folosesc echipamentele.
Nu uita sa iti pastrezi calmul chiar si in situatiile tensionate. Se poate intampla sa dai de un client haotic care sa iti ingreuneze munca, dar tu trebuie sa te concentrezi sa produci cea mai buna cafea. De asemenea, zambetul si voia buna sunt principalele responsabilitati ale unui barista atunci cand clientul paseste in local.
 
 
Latte art-ul reprezinta un punct forte al unui barista. Urmarea unor cursuri de latte art iti vor asigura skill-urile necesare pentru a decora frumos cafea cu spuma de lapte. Sunt multi oameni care apreciaza efortul unui barista de a modela o forma in cafea, iar acest fapt este rasplatit prin bacsis deseori.

Daca iti place cafeaua si te-ai hotarat ca ai vrea sa afli mai multe despre ea precum sortimente, modalitati de preparare si cum se fac acele modele din spuma de lapte ia in calcul sa devii barista. Aceasta varianta iti este potrivita si daca lucrezi ca barman, de exemplu, sau intr-un domeniu adiacent si ai nevoie de o schimbare.
 
 
 
 
Oricand poti aplica pentru unul dintre job-urile prezentate, iar sfatul pe care ti-l oferim este sa urmezi un curs de formare profesionala pentru a avea sanse mai mari de a fi acceptat in locatii mai cunoscute si care te platesc mult mai bine.
 
Ospitalitatea inseamna creativitate, entuziasmteatru, psihologie, magie.