Traim intr-o epoca in care noncomformismul este la moda, dar sa nu depasim o etapa obligatorie – accea a conformismului. Picasso nu ar fi ajuns sa picteze celebrul tablou ” Guernica ” daca n-ar fi stiut mai intai sa picteze in stil clasic.

Buna crestere se dobandeste in mai multe feluri. Educatia ocupa de departe cel mai important loc. Dar buna crestere se dobandeste si din mass-media, si prin aversiunea noastra fata de oamenii cu o comportare dezagreabila, invatam cum s-ar zice, din „exemple negative”.  Cand auzim pe cineva spunand bazaconii si-l vedem cum se face de ras, rosim de multe ori in locul lui.

Iata-ne iar in fata cu notiunea atat de complicata de libertate. „Fac ce vreau la mine acasa, sunt un om liber.” Acest tanar este intr-adevar un om liber – prost crescut. Dar nici cei care la cel mai mic zgomot in apartamentul vecin bat in tevi sau in pereti nu sunt niste oameni bine crescuti – intervin alte notiuni ce caracterizeaza o fiinta civilizata – simtul masurii, toleranta, ingaduinta. Toate acestea se invata cu rabdare. Ajungem sa intelegem ca o taina a vietii  mult ravnita chiar de Goethe – este echilibrul pe care ni-l dorim cu totii si-l avem atat de putini. Ca sa fie totul foarte clar, un om cu bun simt va invata bunele maniere cu multa constiinciozitate – ca pe o limba straina, fara sa se jeneze ca nu a stiut pana in acel moment o regula de comportament.

Putini stiu ca a gasi un portofel pe strada si a nu-l preda la Politie, se cheama furt. Cei mai multi il considera noroc … Hazardul nu trebuie sa favorizeze infractiunea si abaterea de la regulile de buna comportare. Daca esti cu adevarat convins ca trebuie sa fii politicos oricand si in orice ocazie, intelegi adevarul fundamental cuprins in celebra inscriptie gravata pe fatada cladirii de la New College, din Oxford : „Manners make man” – comportamentul il face pe om. Bunele maniere sunt apanajul omului care isi cunoaste exact locul in lumea in care traieste.

Salutul mod de comunicare cu oamenii

Aceasta intamplare va fi in curand obiectul de discutie al tuturor rudelor. Cu putina rabdare si tact putem evita aceasta tragi-comedie. Vom trece peste incident deoarece copilul este prea mic si vom face un efort de imaginatie pentru a intra in universul lui plin de cu totul de alte probleme. Dragostea il impinge pe micut s-o salute pe mama lui de o suta de ori pe zi. Putem sa-i cerem aceeasi atitudine fata de unchiul care-l inhiba cu teribila lui barba? Va face el din teama un gest de dragoste? In mod cert, nu. Dar pentru adult, salutul nu presupune o manifestare de dragoste, ci un gest de politete, o conventie. Pentru copil acum cand este foarte mic, singurul criteriu este acela al simpatiei sau antipatiei. Mai tarziu, sub influenta educatiei el se va convinge singur de cat e de necesar salutul in relatiile cu oamenii.  

Nici un om nu este atat de ne-nsemnat incat sa nu merite un salut din partea noastra. Cei care asteapta cu privirea fixa, cu buzele strinse si cu o grimasa pe fata sa fie salutati ca eventual sa raspunda sunt si prost crescuti si de rea credinta. Ludovic al XIV-lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta si fata de stralucitoarea domnisoara Devaliere. Numai snobii pot crede ca demnitatea lor e micsorata de un salut politicos.

Bunele maniere la masa

Masa familiala, cea de toate zilele trebuie sa fie si ea apetisanta si ingrijita, ca si cea festiva. Un vechi dicton spune ca ” omul inteligent se hraneste cu ochii „. E de preferat o farfurie de faianta, intacta,in locul uneia de portelan ciobit, chiar daca aceasta a fost candva foarte frumoasa. E de preferat fata de masa din in, apretata, in locul uneia dintr-o tesatura scumpa, dar acoperita de pete. Se intelege de la sine, ca in zilele de sarbatoare ne vom ocupa in mod deosebit de aranjarea mesei. Pentru mese festive, fata de masa si servetelele vor fi si ele festive, de o albeata imaculata, iar pentru reuniuni intime se pot folosi fetele de masa colorate. O fata de masa trebuie sa fie destul de mare ca sa ascunda, pe cat posibil, picioarele masei. In nici un caz nu vom folosi fete de masa din material plastic, chiar daca imita perfect cea mai sofisticata tesatura. E bine sa asezam sub fata de masa un molton subtire care protejeaza furnirul mesei. Trebuie sa asiguram un anumit spatiu pentru fiecare invitat, chiar si pentru cei foarte bine educati care stiu sa-si tina coatele pe langa corp.  Ca musafirii sa se simta comfortabil, acest spatiu trebuie sa fie de cel putin 50 cm.  

Cum sa ne adresam

Prin meseria lor, agentii de circulatie, politistii, controlorii de trenuri si tramvaie, soferii de taxi, personalul hotelier sunt datori sa dea informatii. Aceasta nu ne indreptateste sa nu spunem ” Buna ziua ” , ” Va rog ” si ” Multumesc „.  

 Este permis sa ne adresam vecinilor de plaja, de masa, calatorilor din tramvai, din tren, din avion, sau celor care locuiesc la acelasi hotel cu noi? De ce nu?  In principiu nimic nu ne opreste sa schimbam cateva pareri despre timp sau despre un eveniment sportiv important. Din nefericire exista prea multi oameni care nu se limiteaza la o conversatie neutra si-si obliga ” victima ” sa-i asculte depanindu-si toata viata – bolile copiilor, primele iubiri, nenorocirile familiei, certurile cu sotia, relatia cu seful de birou, opiniile sale politice. Salvarea vine totusi cand pisalogul coboara din tren, caci si lucrurile cele mai rele au un sfirsit …

 Chiar daca persoana cu care stam de vorba ne place in mod deosebit, nu se cuvine sa-i cerem numarul de telefon sau adresa, daca ea nu are aceasta initiativa.

Cum ne imbracam

Eleganta depinde mult de detalii si accesorii. Un guler de camasa curat si bine calcat, o cravata asortata ridica valoarea unui costum chiar si mai modest.
 In anumite imprejurari, tinuta este obligatorie. Daca nu avem costumul cerut si nu-l putem inchiria, e mai bine sa renuntam la invitatia respectiva. Cand mijloacele financiare ne sunt limitate, e de preferat sa cumparam putine haine, dar de buna calitate.  Mai ales pentru femei este important sa-si gaseasca si sa-si pastreze un stil care sa le avantajeaze.

„Tu, în fiecare clipă trebuie să spui, să arăţi cine eşti, ce valori porţi în conştiinţa ta, ce bogăţii şi frumuseţi tăinuiesc în mintea ta, simţirea ta. Toate acestea le răspândeşti în preajma ta printr-o modalitate care te înfăţişează lumii şi care se numeşte comportarea ta de fiecare zi.”