Primul aspect important pe care ar trebui să îl punem în discuţie este; ce reprezintă atitudinea. Probabil i-ai auzit pe alţii vorbind despre atitudine, poate chiar tu ai putea să vorbești despre atitudine. Este un subiect cu adevărat captivant, întrucât atitudinea reprezintă permisul tău de conducere pentru propria viaţă. Atitudinea ta este asemenea alegerii pe care o faci când urci în lift: indiferent pe ce buton vei apasa, ori vei urca, ori vei coborî. Similar acționează atitudinea și în viața ta: fie te ridică spre o viaţă de calitate, fie te coboară într-o viaţă de coșmar.

Adevărul este că atitudinea este un subiect cu un grad ridicat de dificultate, pe care cei mai mulți oameni îl interpretează dintr-o perspectivă greșită, întrucât nu au o reprezentare men- tală clară referitoare la ceea ce reprezintă atitudinea, ce poate și ce nu poate face atitudinea pentru ei și cum își pot crește nivelul atitudinii. Așadar, ce reprezintă atitudinea? Să știi că aceasta este o întrebare care te pune foarte ușor în dificultate. Eu te provoc: acordă-ți cinci minute și scrie pe hârtie ce reprezintă atitudinea. Însă, nu încerca să dai un răspuns doar în mintea ta, ci în scris, iar după ce ai răspunsul, analizează dacă ești sau nu de acord cu formularea dată de tine.

În continuare, dă-mi voie să-ți adresez trei întrebări care au scopul să te conducă într-o stare de conștientizare privind influența atitudinii asupra rezultatelor pe care le obții. Iată cele trei întrebări:

 • –  Dacă nu ştii concret ce reprezintă atitudinea, atunci ce te face să crezi că înţelegi cum funcţionează?
 • –  Dacă nu înţelegi cum funcţionează atitudinea, ce te face să crezi că ştii cum să-ţi mărești nivelul atitudinii?
 • –  Dacă nu ştii cum să-ţi creşti nivelul atitudinii, ce te face să crezi că te vei distanța semnificativ de rezultatele din prezent?

Prin urmare, rezultatele pe care le obții în prezent se pot ridica cel mult până la nivelul atitudinii pe care o ai în prezent. Rezultatele la care vei ajunge peste cinci ani, vor fi dictate de nivelul atitudinii pe care o vei avea la acel moment. Însă, pentru a-ți crește nivelul atitudinii, trebuie ca mai întâi să înțelegi cum funcționează atitudinea.

În continuare, te invit să trecem printr-un proces prin care să cristalizăm mai bine acest concept denumit atitudine. Imaginează-ţi două persoane care merg prin ploaie și fiecare are umbrela sa. Diferenţa este că prima persoană are umbrela deschisă, iar a doua are umbrela închisă. Mai departe, ascocierea pe care trebuie să o faci este următoarea: consideră că umbrela deschisă reprezintă atitudinea pozitivă, iar umbrela închisă reprezintă atitudinea negativă. Cel cu o atitudine negativă este oprit de ploaie și va face din asta o scuză pentru care înaintarea sa a fost imposibilă.

Cel cu o atitudine pozitivă, va înainta, poate chiar se va plimba prin ploaie și va face asta cu plăcere. Așadar, nu poţi controla vremea de afară, însă ceea ce poţi controla este vremea din interiorul minţii tale. Nu poţi controla ceea ce se întâmplă în afara ta, însă poţi controla ceea ce se întâmplă în tine. Practic, în aceleași condiţii, cel cu atitudinea pozitivă merge înainte, cel cu atitudinea negativă se oprește. Similar este și în viaţă: în circumstanţe aproape similare, cel cu atitudinea pozitivă înaintează, cel cu atitudinea negativă caută motive pentru care să se oprescă.

În continuare, am să îţi spun o poveste legată de atitudine: Într-o firmă renumită de îmbrăcăminte lucrau doi agenţi de vânzări. Pentru că firma funcţiona foarte bine, directorul de vânzări s-a hotărât să trimită pe unul dintre agenţii săi în Africa, într-o anumită regiune, să analizeze ce posibilităţi de vânzări ar fi în acea zonă. Ajuns acolo, agentul de vânzări a observat că toţi erau aproape dezbrăcaţi și păreau că se simt foarte bine așa în lumea lor.

Dezamăgit, îl sună pe directorul firmei și îi spune: aici nimeni nu poartă haine și nu vom reuși să vindem niciodată. Auzind acestea, directorul dezamăgit îi spune: atunci vom renunţa să vindem în acea zonă. Îţi voi trimite un camion și împreună cu colegul tău veţi pleca în Australia. Ajuns exact în acceași zona, cel de-al doilea agent de vânzări, se uită în stânga, se uită în dreapta, îi vede pe toţi aproape dezbrăcaţi, apoi imediat îl sună pe director și îi spune: trimite imediat două camioane de îmbrăcăminte, pentru că aici nimeni nu are haine și trebuie să-i îmbrăcăm pe toți.

Înţelegi diferenţa? Practic, în aceleași condiţii de viaţă, în aceleași circumstanţe exterioare, cel cu atitudinea pozitivă vede soluţii, cel cu atitudinea negativă vede probleme. Așadar, atitudinea funcţionează asemenea unui filtru prin care alegi să vezi viața: dintr-o perspectivă pozitivă, sau dimpotrivă, una negativă.

Cel cu atitudinea negativă are mintea setată în mod continuu pe probleme și va căuta întotdeauna motive pentru care să nu poată. Pe de altă parte, cel cu atitudinea pozitivă are mintea focalizată în mod continuu pe soluţii și oportunităţi. Pur și simplu, tiparele lor mentale sunt complet diferite, fiind situate la polarităţi opuse și tocmai de aceea obţin rezultate diferite. Ei aleg să vadă lumea exterioară în mod diferit.

Ce este esenţial să înţelegi: nu circumstanţele din jurul tău îţi determină atitudinea, ci alegerea pe care o faci. Așadar, cea mai importantă alegere pe termen lung, pe care o poţi face în viaţă este legată de atitudinea ta.

Iată un alt exemplu care în mod sigur ţi se potrivește: gândește-te la un obiectiv mare pe care ţi l-ai propus să îl atingi undeva în viitor și muncești în această direcţie. Poate fi vorba de un obiectiv financiar, personal, profesional, emoţional, intelectual, spiritual sau de orice altă natură, dar care este important pentru tine.

În continuare, imaginează-ţi că în interiorul minţii tale există doi pitici, unul de culoare albă și altul de culoare neagră și ambii îţi vorbesc în același timp. Fiecare dintre ei încearcă să te convingă de propriul său adevăr. Piticul alb încearcă să te convingă că îţi poţi atinge obiectivul, în timp ce piticul negru încearcă să te convingă, că indiferent de ceea ce vei face, indiferent de cât de mult vei munci, indiferent cât de mult crezi în visul tău, nu vei reuși să ţi-l realizezi niciodată. Iată cum lucrează fiecare din cele două personaje:

Piticul alb:

 • –  Este important pentru tine? Poţi reuşi!
 • –  Vrei să îţi schimbi viaţa? Poţi să o faci!
 • –  Vrei să îi ajuţi pe cei dragi? Vei învinge!
 • –  Vrei să te simţi important? Poţi deveni!
 • –  Vrei să dai o educaţie bună copiilor tăi? Poţi fi un exemplu!

Piticul negru:

 • –  Tu nu vei reuşi!
 • –  Ai prea puţină şcoală!
 • –  Nimeni din familia ta nu a făcut-o!
 • –  Eşti prea sărac!
 • –  Eşti singur!
 • –  Nu eşti prea deştept!
 • –  Toţi vor râde de tine!
 • – Eşti un visător!
 • – Nu ştii cum să faci asta!
 • – Este prea greu!

Şi acum iată întrebarea pentru tine: când vremurile vor fi grele, când se anunţă nori de furtună în viaţa ta, când te simţi la pământ, pe care dintre cei doi pitici îl vei asculta? Exact des- pre asta este atitudinea, este vorba despre modul în care alegi să vezi circumstanţele din viaţa ta.

Eu vreau să cred că tu ești un om special și poţi produce schimbări majore în viaţa ta. Oamenii speciali investesc în propria lor atitudine! Tu ce decizii vei lua, după ce vei citi aceaste randuri? Vei schimba ceva în viaţa ta? Îţi vei stabili măcar un vis pe care să îl pui în inima ta? Mâine când te vei duce la muncă, printre aceeași oameni, care te tratează în același fel ca și până acum, vei reveni la vechea ta atitudine? Vei asculta de piticul negru care îţi șoptește că nu poţi, ori cu multă încredere și cu visul în suflet, vei da ascultare piticului alb care îţi spune că visul de astăzi poate deveni realitatea de mâine? Tu ce alegere faci? Care va fi începând de astăzi atitudinea ta?

Mary Case a spus:

„Nu poţi avea diamante fără să treci prin situaţii dificile”.

Seneca a spus:

„Drumul care duce spre culmile măreţiei este plin de obstacole”.

Reţine că, atitudinea ta poate fi influenţată de cei din jur, dar nu poate fi determinată! Nivelul atitudinii tale este determinat strict de mărimea visului tău! Dacă vrei o ajustare corectă a atitudinii tale, concentrează-te pe visul tău. Să știi că pentru orice alegere pe care o faci există un preţ. Nu cred că vrei să ajungi la bătrâneţe cu sufletul sfâșiat și visele spulberate și abia atunci să înţelegi că ai pierdut pentru totdeauna, oportunităţile care te ar fi transformat în ceea ce tu ţi-ai dorit să fii.

Să știi că în viaţă nu vei putea să construiești ceva măreț fără o fundaţie solidă, care este determinată chiar de atitudinea ta. Nu alţii îţi determină atitudinea, tu ești cel care își determină atitudinea, întrucât atitudinea este o caracteristică internă, nu are legătură cu exteriorul, cu ceea ce se întâmplă în afara ta.

Atitudinea reprezintă practic poziţionarea mentală pe care alegi să o ai în raport cu oamenii și circumstanţele din viaţa ta. Este ca și cum ai privi realitatea printr-o pereche de ochelari cu lentile transparente (prin care vezi soluţii, oportunităţi și oameni potriviţi), sau dimpotrivă cu lentile de culoare neagră (prin care nu vezi nici măcar pe unde pășești în viaţă).

Întrebarea pentru tine este: cu ce pereche de ochelari alegi să înaintezi în viaţă? De unde vine atitudinea pe care o ai în prezent? Este o întrebare bună, așa-i? Ei bine, atitudinea pe care o ai, provine din modul în care ai ales să vezi viaţa în trecut. Atitudinea ta prezentă este un rezultat, iar în funcţie de ochelarii pe care ai ales să îi porţi în mod predominant în trecutul tău, ţi ai dezvoltat atitudinea care se reflectă în prezent. Când atitudinea ta începe să oscileze, curață lentilele ochelarilor.

Probabil îţi spui: bine, sună frumos, însă cum fac asta? Reamintește-ţi de visul tău, conectează te din nou cu el, împrospătează-ţi mintea cu beneficiile care te așteaptă după ce îl realizezi. Implică-te emoţional cât mai puternic, imaginează-ţi cum ar fi viaţa ta cu acest vis împlinit, cum te-ai simţi, ce ar spune cei din jurul tău, cum s-ar schimba viaţa ta. Practic, pune pe ecranul tău mental imaginile emoţionale legate de visul tău și astfel îţi vei curața lentilele ochelarilor. Intră doar în responsabilitatea ta să îţi cureţi lentilele, nimeni în afară de tine nu este responsabil de claritatea lor. Tu ești responsabil.

Williams James a spus:

„Tu îţi controlezi atitudinea ta și atitudinea ta îţi controlează viitorul”.

Atunci când o persoană negativă întâlnește o situaţie care o deranjează, începe să se plângă. Atunci când o persoană pozitivă întâlnește o situaţie care o deranjează încearcă să schimbe acea situaţie. Dacă nu reușește să o schimbe, atunci schimbă atitudinea vizavi de situaţia respectivă. Cu alte cuvinte, dacă nu poate schimba ceea ce se află în exterior, adică situaţia în sine, atunci schimbă ceea ce se află în interior, adică atitudinea faţă de situaţia respectivă. Gândește din perspectiva corectă: de ce să pierzi timp și energie, încercând să controlezi ceea ce este în exterior, ceea ce se află în afara zonei tale de control, în loc să controlezi ceea ce ţine de tine?

La urma urmei, ceea ce te pune la pământ, nu este determinat de evenimentul în sine, ci de modul în care tu reacţionezi la respectivul eveniment, este determinat de percepţia ta asupra evenimentului, întrucât modul în care tu alegi să vezi lumea, creează lumea pe care tu o vezi.

Așa cum spunea și Walt Emerson:

Ceea ce stă în spatele nostru și în faţa noastră sunt probleme minore în comparaţie cu ceea ce stă în noi”.

Atitudinea pozitivă este cel mai mare prieten al tău, pe când atitudinea negativă este cel mai mare dușman al tău. Să știi că oamenii de succes investesc în mod constant în propria lor atitudine. Când vei începe să lucrezi la atitudinea ta, vei descoperi că rezultatele tale încep să se alinieze atitudinii tale. Cauza eșecului dar și a succesului se află chiar în mintea ta și se vede la exterior prin atitudinea pe care alegi să o ai. Atitudinea este cea care reflectă în exterior ceea ce se petrece în interior.

În viaţă poţi face greșeli, poţi pierde foarte mult, ţi se poate lua totul, exceptând elementele esențiale: atitudinea, visul, decizia, viziunea, adică exact acele elemente invizibile care re- prezintă fundaţia pe care poţi construi viitorul pe care ţi-l dorești. Atunci când îi faci pe alţii responsabili pentru lipsa rezultatelor din viaţa ta, este ca și cum îi acuzi pe ceilalţi exact de calitatea acestor elemente esenţiale care ţin de fapt de interiorul tău. Dacă privești într-o oglindă, ea va reflecta imaginea ta exterioară. Dacă privești la atitudinea ta, ea va reflecta imaginea ta interioară. Care este atitudinea prin care alegi să îți trăiești viața începând de azi înainte? Alegi să îţi dezvolţi o atitudine bună sau doar alegi să te prefaci că ai o atitudine bună?

CUM POȚI CÂȘTIGA DIN EȘECURI REPETATE?

În general, ideea de eșec este greșit înţeleasă, iar asta îi oprește pe oameni din evoluţia lor. Eșecul nu înseamnă că ești învins. Dacă ai eșuat, în cel mai rău caz ai pierdut doar o bătălie, dar nu ai pierdut războiul. Eșecurile sunt absolut normale și fac parte din procesul tău de creștere, iar dacă înveţi din eșecuri, ele îţi pregătesc drumul spre succes. Eșecul nu înseamnă că ai eșuat în ceea ce ţi-ai propus, așa că îţi recomand să îl percepi din perspectiva corectă, întrucât chiar și cei mai buni eșuează.

Este ca și cum trebuie să alergi o cursă de douăzeci de kilometri, iar pe traseu, lipsit de putere, te împiedici, iar în cădere faci și câteva acrobaţii în aer, însă după ce ai ajuns la pămant, te ridici și alergi mai departe, cursa este în desfășurare, alergi către final, întrucat acolo te așteaptă titlul de campion. Nimeni nu își va mai aminti de căzătura ta, însă toţi vor vedea în tine campionul. Acea cazătură doar ţi-a oferit o perspectivă diferită asupra visului tău: ai căzut, iar această cădere ţi-a pus și mai puternic în suflet visul tău. El te-a determinat să te ridici și să alergi către final și tocmai de aceea ai devenit campion.

Tu alegi să înaintezi prin viaţă ca un învingător, sau alegi să faci din acele eșecuri centrul vieţii tale? Tu ce exemplu alegi să fii: cel care trece linia de sosire, chiar dacă are genunchii juliţi, sau alegi să fii cel care renunţă? De fapt, problema nu este de câte ori cazi, ci de câte ori te ridici. Cu cât mai departe vrei să ajungi în ceea ce ţi-ai propus, cu atât va trebui să te ridici de mai multe ori, întrucât căderile vor fi inevitabile, ele sunt doar trepte către titlul tău de campion.

Chiar și cei mai de succes oameni din istorie, au trecut prin eșecuri dureroase, însa ceea ce i-a determinat să se ridice a fost visul. Ca să mă asigur că mesajul meu ajunge în mod corect la tine, ţi-am pregătit câteva exemple de oameni de mare succes care au trecut prin multe eșecuri repetate, iar ceea ce i-a construit campioni a fost determinat chiar de visul lor și atitudinea corectă faţă de eșecuri.

În anii copilăriei, profesorii i-au spus lui Edison că este „prea prost ca să înveţe ceva”. Munca lui nu era strălucită, fiind concediat de la primele două locuri de muncă pentru că nu era suficient de productiv. Chiar și ca inventator, Edison a făcut peste 1000 de încercări nereușite până a inventat becul. Binenţeles, toate aceste încercări nereușite l-au dus la inven- tarea unui model funcţional. Este greu să te gândești la filme de comedie fără să îţi apară în minte imaginea legendarului Charlie Chaplin. Deși interpretările sale au fost iniţial respinse de șefii de la Hollywood, fiind considerate prea lipsite de sens ca să poată fi vândute, Charlie Chaplin a devenit unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX.

Astăzi, Disney câștiga milioane de dolari din vânzări de produse, filme și parcuri tematice din toată lumea, dar Walt Disney a avut un început greu. A fost concediat de editorul unui ziar pentru că „îi lipsea imaginaţia și nu avea idei bune”. A urmat o perioadă în care Disney a început o serie de afaceri care nu au durat mult și s-au finalizat în faliment și eșec. În ciuda acestui fapt, el a continuat și până la urmă a găsit o reţetă funcţională a succesului.

Bill Gates nu părea a fi făcut pentru succes după ce a renunţat la Harvard și a eșuat în prima afacere Microsoft numită Traf-O-Data, alături de co-fondatorul său Paul Allen. Cu toate acestea, Bill Gates a creat imperiul global care este în ziua de astăzi Microsoft.

„Am ratat peste 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut peste 300 de jocuri. În 26 de ocazii mi-a fost încre- dințată aruncarea de final cu care puteam câștiga jocul și am ratat. Am ratat din nou și din nou și din nou în viața mea. Şi de aceea am reușit”. – Michael Jordan

Puterea minţii tale va construi realitatea vieţii tale.