Chelnerul (ospatarul) asigura servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, intr-un local de alimentatie publica. Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse comestibile. Obiectivul urmarit este satisfacerea consumatorilor Serviciul propriu-zis consta in primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cazul informarea lor sugestiva, verbala si prin lista).
In activitatea sa, chelnerul foloseste diverse materiale auxiliare: servet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plati, moneda divizionara, liste de preparate si bauturi, borderou de plati si bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacamuri, vesela, pahare, sticle, sifoane, platouri, clesti, masute pentru transportul preparatelor, masa de serviciu, mese pentru consumatori, scaune, flori, servetele etc.
Nu de putine ori, ospatarii foarte bine pregatiti, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, sunt solicitati de firmele mari de recrutare, pentru companii mari, atat din tara cat si din mediul international.
Un ospatar care isi iubeste meseria ajunge sa performeaza la un nivel foarte inalt, de unde si rata mare de accedere in functii superioare in cadrul institutiilor in care isi desfasoara activitatea.
Munca ospătarului este conectata direct la cea a bucătarului și a cofetarului sau patiserului completand experienta oferita oaspetilor printr-o servire corespunzătoare.
De calitatea muncii lui depinde în mare măsură bunul renume al restaurantului!
Aptitudinile necesare în meseria de ospătar
- Servirea exemplară a clienților și acordarea atenției cuvenite acestora;
- Cunoașterea meniului, astfel încât să oferi informații complete;
- Îndeplinirea altor sarcini solicitate de superiorul direct, în concordanță cu necesitățile imediate ale unității;
- Întocmirea corectă a notelor de plată și încasarea acestora;
- Predarea sumelor încasate la sfârșitul turei de către șeful de sală;
- Răspunderea pentru calitatea serviciilor oferite clienților și pentru experiența acestora în restaurant.
Cat castiga un ospatar si cum sa ai venituri mai mari
În anumite restaurante, salariul ospătarului ajunge la valoarea aproximativă a două salarii minime pe economie. Însă, după cum se cunoaște deja, în această meserie (cum sunt toate care se desfășoară în industria ospitalității), salariul reprezintă doar o mică parte din câștigurile lunare, iar o atitudine amabilă este întotdeauna răsplătită de clienții restaurantului, când vine nota de plată.
Dacă ești o persoană ambițioasă, responsabilă și pasionată de ceea ce face, în meseria de ospătar ai toate șansele să te dezvolți și să evoluezi pe un post superior, cum este cel de șef de sală sau director de restaurant, unde responsabilitățile cresc pe măsura remunerației.
Trebuie să știi de la bun început că salariul unui ospătar poate varia de la un loc la altul, în funcție de profilul restaurantului ales. De exemplu, la saloanele de nunți și restaurantele cu o reputație bună (mai ales cele din zona centrală a orașelor) vei câștiga mai mult decât la terasele și cafenelele de cartier. De asemenea, experiența de lucru pe care o ai îți poate mări șansa de a obține un venit mai bun.
Care sunt avantajele și dezavantajele meseriei de ospătar
- Este o meserie pe care o poți învăța cu ușurință și pentru care nu ai nevoie de studii de specialitate sau de experiență, fiind un job de luat în calcul în special atunci când ești la început de drum;
- Ai ocazia de a interacționa cu foarte multe persoane și de a-ți dezvolta abilitățile sociale;
- Te obișnuiești cu un ritm de lucru alert, ceea ce te poate ajuta și la următoarele joburi;
- Este un job flexibil, pe care îl poți face în multe locuri (hoteluri, restaurante, baruri, terase, cafenele, ceainării, dar și în cadrul unor evenimente private);
- Există numeroase posturi în acest domeniu, așa că nu vei duce lipsă de oferte;
- Poți ajunge să câștigi bine din bacșișuri dacă reușești să le câștigi încrederea și simpatia clienților.
- În primă fază, salariul este destul de mic, mai ales dacă nu ai experiență și lucrezi într-un loc mai puțin popular, care nu are clienți fideli;
- Jobul de ospătar este unul destul de solicitant din punct de vedere fizic, pentru că va trebui să stai aproape tot timpul în picioare și să te miști într-un ritm alert, în ture de 8-12 ore pe zi;
- Weekendurile tale vor fi aproape de fiecare dată ocupate, pentru că atunci ies oamenii cel mai mult în oraș, iar barurile, restaurantele și cafenelele au nevoie de personaj;
- Vei interacționa cu o mulțime de clienți nemulțumiți și va trebui să apelezi de fiecare dată la cartea diplomației pentru a rezolva conflictele cu ei și pentru a le soluționa problemele, astfel încât să nu plece dezamăgiți din localul respectiv.
Ce competente obtin dupa absolvirea cursului de Ospatar?
- Comunicarea interactiva la locul de munca
- Efectuarea muncii in echipa
- Aplicarea NPM si PSI
- Mentinerea unui mediu de munca sigur si curat
- Organizarea locului de munca
- Incasarea contravalorii serviciilor oferite
- Pregatirea locului de servire pentru o noua comanda
- Preluarea comenzilor clientilor
- Servirea preparatelor culinare si a bauturilor
Ce tip de diploma se elibereaza dupa absolvirea cursului?
Dupa absolvirea cursului de Ospatar se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.