Dr. Justin Mager m-a ajutat la zeci de experimente pe care le-am facut pe “cobai umani”, ocupandu-se de toata partea de analiza de sange si monitorizare de ultima ora. Este stralucit si hilar. Justin a aparut in podcastull cu Kelly Starrett, un prieten si un colaborator comun. Cand am terminat episodul, i-am pus intrebarea mea obisnuita: “In ce categorie ar trebui sa te incadreze oameni?” Raspunsul lui Justin a fost: “ Raspunsul meu sincer de despartire este ca nu ar trebui sa ma incadreze nicaieri, mai bine sa se uite intr-o nenorocita de oglinda si sa se clasifice singuri. Aspiratia mea este sa ajung underground si  sa fiu o fantoma”. Il ador pe tipul asta.

“NU SUNTEM OBIECTE, SUNTEM PROCESE”

“Vrem sa judecam lucrurile ca fiind bune sau rele… Asa ca venim cu ideea asta ca inflamatia este rea ( prin urmare, opusul ei) este bun. Colesterolul ridicat ester rau, colesterolul scazut este bun. (Dar) trebuie sa intelegi ce inseamna de fapt analizele de sange. In primul rand, ele sunt un instantaneu. Reprezinta un moment in timp si noi nu suntem obiecte, suntem procese”.

“OPTIMUL” DEPINDE DE OBIECTIVUL PENTRU CARE OPTIMIZEZI

“(Spre exemplu), exista ceva literatura care sugereaza ca daca ai colesterolul LDL ridicat, poti sa acumulezi mai multa masa musculara cu o viteza mai mare. Deci, daca esti in etapa antrenamentelor de forta, este posibil ca prezenta efectiva a acestui lucru sa te avantajeze…dar trebuie sa stii contextul. Trebuie (de asemenea) sa intelegi ce inseamna de fapt indicatorul respectiv, nu sa te multumesti cu o judecata care spune daca este bun sau rau”.

AUZI, DOCTORE, CE ROL ARE COLESTEROLUL?

“Imi place sa-i intreb lucrul acesta pe medici, mai ales daca ma contrazic pe tema metodelor pe care le practic. Le spun: << Auzi, ce face colesterolul?>> si este interesant pentru ca multi dintre ei sunt atat de indoctrinati cu algoritmul:<< Tot ce trebuie sa fac este sa identific colesterolul ridicat si sa-l tratez>>, care se opune intelegerii rolului pe care acesta il joaca in corpul uman”.

TF: Exista o mare diferenta intre intelegerea unui lucru (asta vrei de la un medic) si simpla cunoastere a numelui acestuia, simpla etichetare. Aceasta este si una dintre lectiile pe care le-a invatat de la tatal lui Richard Feunman, laureat al Premiului Nobel. Povestea este inclusa in Va tineti de glume, domnule Feynman! Cartea pe care cateva dintre persoanele prezente aici o daruiesc cel mai des, dar si in minunatul scurt documentar intitulat The Plasure of Finding Things Out (Placerea de a descoperi lucruri).  

Sursa: “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.