Reid Hoffman este adeseori numit „Oracolul din Silicon Valley” de catre initiatii din lumea tehnologiei, care privesc cu veneratie companiile infintate de el si palmaresul sau de investitor (Facebook, Airbnb, Flickr,etc.). Reid este cofondatorul si presedintele exclusiv al LinkedIn, care are peste 300 de milioane de utilizatori si a fost vandut Microsoftului cu 26,2 miliarde $ cash. Anterior a fost vicepresedintele executiv al PayPal, care a fost achizitionat de eBay cu 1,5 miliarde $. A absolvit un master in filosofie la Oxford, unde a fost bursier la Marshall.

DIN CULISE

* Reid este unul dintre cei mai calmi oameni pe care i-am intalnit vreodata. Fostul sau sef de personal a povestit cumReid raspundea la o insulta cu: „Sunt absolut dispus sa accept asta” si trecea mai departe.

* Reid a fost poreclit „pompierul suprem” la PayPal, de catre Peter Theiel, directorul general de la vremea aceea.

* Eu si Reid sunem membri in consiliul consultativ al QuestBridge, in cadrul caruia el ocupa functia de presedinte. QuestBridge ofera posibilitatea sa studieze la universitati de top mai multor talente cu venituri mici (copii) decat toate celelalte organizatii nonprofit la un loc. QuestBridge a creat o aplicatie standard de admitere la facultate, acceptata de peste 30 de universitati de top, cum ar fi Stanford, MIT, Amherst si Yale. Asta le permite sa faca cateva lucruri foarte inovatoare, cum ar fi sa doneze laptopuri si sa foloseasca formularele de donatie a acestora pe post de aplicatii de admitere la facultate. Dupa aceea, ei ofera burse de studii mai multor copii, care altfel nici macar nu s-ar gandi la facultate. Stiai ca in fiecare an se irosesc burse de studiu in valoare de circa 3 miliarde $? Nu vorbim despre o problema de finantare, ci despre una de administrare. In lumea studiilor superioare, QuestBridge este ce a fost Billy Beane de la Oakland A’s facut celebru de Moneyball, in lumea baseball-ului. 

CUM SI-A DEZVOLTAT REID CAPACITATEA DE A DISECA PORBLEME SI DE A INTERACTIONA CU MAI MULTE PPARTI INTERESATE IN ACELASI TIMP (PRESTATORI DE CARTI DE CREDIT, BANCI, AUTORITATI DE REGLEMENTARE ETC.)

„Cred ca lucrul fundamental a fost acela ca, atunci cand eram mic, imi placeau foarte mult jocurile de societate Avalon Hill si fiecare joc este defapt un set complex de reguli si circumstante”. Reid a citit si Calr von Clausewitz si Sun Tzu in copilarie, lucrari care i-au format o gandire strategica.

PENTRU CEI CARE SUFERA DE FOBIE FILOSOFICA, UN FILOSOF CU CARE SA INCEAPA

Reid il recomanda pe Ludwing Wittgenstein, despre care a predat un curs la Oxford. „Una dintre bazele solide ale filosofiei analitice moderne este sa te gandesti la (limbaj)… daca incerci sa vorbesti cu cineva despre o ploblema si ssa vrei sa avansezi, cum faci sa transformi limbajul intr-un instrument cat mai eficient cu putinta? Care sunt caile pe care poate sa functioneze limbajul si care sunt cele pe care nu poate?”

            TF: Unul dintre citatele mele preferate din Ludwing cel drag este: „Limitele limbajului meu sunt totuna cu limitele lumii mele”. (Die Grezrn meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt.)

NU TREBUIE SA FIE MEREU DIFICIL

„Mi-am dat seama ca o parte a strategiei de afacericonsta in rezolvarea celor mai simple, mai usoare si mai valoroase probleme. Si de fapt, rezolvarea celei mai simple probleme face parte din elaborarea strategiei, asa ca unul dintre motivele pentru care lucrezi la software si biti este ca atomii (produsele fizice) sunt efectiv foarte dificili”.

DA-I MINTII O SARCINA DE LUCRU PESTE NOAPTE

Reid isi noteaza in fiecare zi intr-un carnetel problemele la care vrea sa-si puna mintea la lucru in timpul noptii.

„Care sunt tipurile de lucruri cheie care ar putea sa constituie limitele unei solutii sau care ar putea fi atributele unei solutii si care sunt instrumentele sau avantajele pe care as putea sa le am?… Eu cred ca efectiv cea mai mare parte din gandirea noastra este in mod cert subconstienta. In parte, incerc sa creez conditiile necesare pentru ca din relaxarea si revigorarea care se produc in timpul somnului, sa iasa practic la suprafata gandurile si solutiile”.

            El ar putea sa-si noteze „un element cheie” la care sa se gandeasca: „designul unui produs, o strategie, o solutie pentru una dintre problemele cu care se confrunta companiile din portofoliul meu” sau oice alt lucru pe care vrea sa-l solutioneze creativ inainte de o sedinta.

LECTII SUPLIMENTARE DE LA BEN CASNOCHA, FOSTUL SEF DE PERSONAL AL LUI REID

PRIMUL PRINCIPIU A LUI REID ESTE VITEZA         

„Am cazut amandoi de acord ca voi lua decizii in privinta unei game largi de chestiuni in numele sau, fara sa ma consult cu el.  Mi-a spus asa: <<Fiindca trebuie sa actioneze rapid, ma astept sa comiti cateva faulturi de picior. Pot sa accept o rata de eroare de 10-20%, ocazii in care as fi luat o decizie diferita intr-o situatie data – daca asta imi garanteaza ca te poti misca repede>>. M-am simtit mai sigur pe mine sa iau decizii avand in minte acest procent si a fost o senzatie incredibil de eliberatoare”.

TF: „Faulturile de picior” sunt folosite ca metafora aici. Literalmente vorbind „faultul de picior” se refera la o sanctiune data in tenis, atunci cand exerciti serviciul si ai piciorul pozitionat gresit, adeseori din cauza grabei.

DESPRE CUM ITI EVALUEZI CEI MAI BUNI ANGAJATI SAU PARTENERI

„Cum iti dai seama ca ai jucatorii de prima mana in echipa? Iti dai seama atunci cand nu accepta pasivi strategia pe care le-o propui tu. Ei ar trebui sa sugereze modificari ale planului bazandu-se pe faptul ca stiu mai bine detaliile”.

REID CAUTA UN SINGUR MOTIV, NU MAI MULTE, PENTRU O ACTIUNE CARE AR PUTEA FI COSTISITOARE

„Spre exemplu, discutam la un momentdat daca are sens sa calatoreasca in china. LinkedIn isi extindea activitatea acolo, mai erau cateva evenimente intelectuale interesante care aveau loc atunci, si se lansa The Start Up of You (Investeste in tine insuti) (cartea lui Reid) in limba chineza. (Existau) o serie de motive diverse, dar niciunul nu justifica calatoria in sine sau prin sine. El a spus:<< Trebuie sa existe un singur motiv decisiv, dupa care utilitatea cataloriei trebuie raportata la acel motiv unic. Daca ma duc, putem sa ne incarcam programul cu toate celelalte activitati secundare. Dar daca ma duc din mai multe motive, sunt aproape sigur ca ma voi intoarce cu impresia ca a fost o pierdere de vreme”.

Sursa: “INSTRUMENTELE TITANILOR” de TIM FERRISS.