„Adolescenţa este timpul în care luăm universul prea în serios.”  

(Mihai Relea)    

Adolescența e cea mai frumoasă perioadă din viața noastră. Bineînțeles că fiecare perioadă are ceva bun, dar adolescența are ceva deosebit. Poate din acest motiv ea trece cel mai repede. Anume în această perioadă ne pare că putem face orice, că nu există limită posibilităților. În adolescență ne îndrăgostim prima oară, în adolescență viața ne pare mai ușoară și mai interesantă. Adolescenții se simt mai liberi. Adolescența e perioada iubirii, a distracțiilor, dar și o perioadă decisivă, în care se formează scopul vieții noastre. De ceea ce vom face și ce vom alege în adolescență, depinde viața noastră în perioadele următoare ale vieții. Poate adolescența este perioada și a suferinților, pentru că atunci putem fi răniți cel mai ușor, e o perioadă a emoțiilor puternice. Dar aceste emoții mai puțin plăcute, devin , totuși, o amintire frumoasă peste ceva timp.

Adolescența e dură și crudă, nu-i pasă că ești doar un copil și te lovește din toate părțile cu încercări dificile, fără să-ți dea un ajutor, lăsându-te singur să răzbești. Însă, ea poate fi destul de frumoasă și chiar interesantă, dacă stai să o privești  din unghiul acesta al descoperirii și al copilăriei, adolescența fiind considerata de mulți cea mai frumoasă parte din viață…în adolescență descoperindu-se începutul tuturor lucrurilor continuate mult mai amplu la maturitate.În această perioadă descoperindu-se sentimentele, trăirile și pasiunile fiecăruia dintre noi și mai ales încercarea de descoperire pe sine cu bune și cu rele. Din păcate descoperirea pe sine este cea mai grea, întrebându-te mereu de ce nu ești așa ori altfel poate ca ceilalți.Dar răspunsul e simplu : eu sunt eu și ei sunt ei, astfel noi toți fiind diferiți.

Privită din unghiul acesta al copilăriei și lăsând la o parte complexitatea adolescenței , aceasta reprezintă totuși niște ani frumoși din viață, ani în care adolescentul ca oricare altul este supus încercărilor de tot felul, încercări tratate diferit de la adolescent la adolescent, tratate cu o totală nepăsare ori cu mult interes,  de aici adolescența fiind privită cu o doză de ”teribilism”, teribilism ce poate de multe ori este în exces.Tot din acest unghi poate fi considerată chiar banală și alcătuită din jocuri infantile ce se dovedesc a fi cu adevărat complicate cu trecerea rapidă a timpului.

Relaţionarea cu ceilalţi poate întâmpina şi ea dificultăţi în etapa adolescenţei. Cauzele care conduc la dificultăţi de relaţionare – între adolescent şi adult – sunt diverse şi de cele mai multe ori greu de descoperit de adultul care este asaltat şi îngrijorat de acestă problemă. Nu e ușor să fii adolescent, dar nimic nu poate inlocui magia acestor ani, felul în care percepi fiecare lucru, întrebările care te macină și al caror raspuns îl poți găsi a doua zi de dimineață sau poate nu-l mai găsești niciodată.